Jeg kan riktignok ikke hamle opp med en kollega av meg, som i denne spalten forrige lørdag fortalte at hun stammet fra negran i Gryllefjorden og har sameblod i årene. Men selv om jeg ikke kan skryte av at jeg er negersame, er jeg en helt vanlig mann av folket. Begrunnelsen er enkel:

Eliten bor på Oslo vest. De boltrer seg i store villaer i Holmenkollåsen eller drikker dyr port- vin i staselige leiligheter på Frogner og Majorstuen. Jeg bor beskjedent på Trondheim øst.

Eliten har hytte på fjellet og ved sjøen. Jeg har en eierandel i et gammelt husbankhus ved den trafikkerte fylkesveien på Røros. Trailere og rånere drønner forbi.

Eliten har femti par ski og et anneks til en million kroner som de kaller smørebod. De siste skiene jeg kjøpte, var brukt i fem år.

Eliten går Birkebeineren og Marcialonga. De trener mye, bestiger Mount Everest og løper New York maraton. Jeg labber rundt på Bosbergheia.

Elitens mannlige medlemmer skaffer seg stadig nye kull med barn. Jeg nøyer meg med de to jeg har.

Eliten kjører Mercedes, BMW, Audi, Tesla eller Range Rover. Jeg kjører en gammel Saab.

Eliten har makt. De sitter i Stortinget, i regjeringen, i bystyrer og kommunestyrer der de er med på å vedta hva som skal skje i landet og i lokalsamfunnet. De som tilhører den ypperste makteliten i dag, er statsrådene fra Høyre og Fremskrittspartiet. Jeg er ikke medlem av noe parti.

Eliten er velstående menn som møtes i Klubselskapet Harmonien. Der snakker de sammen over en pjolter og blir enige om hva som bør skje i byen. De har god kontakt med politikerne og hvisker dem gjerne noen ord i øret. Jeg er bare medlem i en skiklubb og en turistforening og har null innflytelse på hva som skjer i klubben og foreninga.

Eliten har mektige eller rike foreldre. De har arvet formuer, eller de har arvet en overbevisning om at de er mektige personer. Overbevisningen ligger i genene. Forfedrene mine var gruvearbeidere og jernbaneslusk.

Noe kan også jeg være stolt av.

De som virkelig tilhører eliten, har ideer og kunnskap som bringer oss videre, eller de gjør en innsats som gir andre et bedre liv. Dessverre er jeg heller ikke en av dem.

trygve.lundemo@adresseavisen.no

Les også kommentaren: Gode nordmenn viser gjestfrihet.

Les oghså: Den økonomiske eliten tjener elleve ganger så mye som gjennomsnittet.