Mot sørvest er det Bymarka som grønnes i bakgrunnen, mens forgrunnen er full av nær og fjern historie. Nærmest til venstre står Lo kirke fra Åsen, trolig bygd rundt 1600 og revet i 1856 da ny og større kirke ble bygd i sognet. Kirkebygningen ble gjenbrukt som naust på Saltøya før den ble gjenoppdaget, flyttet og satt opp på Bygningsmuseet for Trondhjem og Trøndelag (Trøndelag Folkemuseum) i 1921.

Nedenfor ligger museets tidligere hovedbygning, tegnet av arkitekt Sverre Pedersen og tatt i bruk i 1929. Ned til høyre for den igjen, husmannsplassen Pustbakken («Pessbakken»), der kjørerne langs den gamle kongeveien tok en hvil (og en dram) etter strabasene i Steinberget. På motsatt side av veien, den gamle Bymarks-plassen Nøisomhed, som Erik Wullum på 1820-tallet bygde herskapelig opp til et samlingssted for Byåsens mange haugianere, med en allsidig industriell virksomhet i den store kjelleren under hovedbygningen. I 1930 var det familien Stokke som sørget for at kornet ble satt på staur hver høst. Som nær nabo her kom i 1962 Byåsen Butikksenter, angivelig Norges første kjøpesenter.

Tilbake over Bymarks-grensen og inn i Strinda kommune, lå Sverresborg gård på en høyde sør for Fjellseterveien. Gården var skilt ut fra Stavne Øvre i 1787 og ble drevet som en lystgård med forpakter i mange år. Etter krigen ble innmarka gradvis desimert av blokkbebyggelse og veier, og gårdsbygningene ble revet i 1972 for å gi plass til trygde- og eldreboliger, som fortsatt troner på haugen i rustrød tegl.

Oppover Fjellseterveien gikk turen i 1930 for mange til Fjellseter turisthotell og til Skistua. Men her kunne det også tas private avstikkere til den flotte Ryjordvillaen og til Fjelly, eid av familien Walseth, litt lenger oppe. Byåsbakken med sitt stillas så vidt over skogen, kunne også være mål i seg selv, det samme gjaldt Kari-Per-stua som skimtes i skogen rett ovenfor Fjelly med vimpelen heist.

Videre langs veien mot Fjellseter og Gråkallen lå i 1930 Baklia fortsatt intakt med sine små hus, og enda lenger oppe nok en Bymarks-plass, Tunga, med et større gårdsanlegg enn i dag.