Elg, ryper, ørret, bær og sopp. Mulighetene er mange for jegere, sankere og fiskere til å fylle fryseren med dypfryste lekkerbiskener før vinterkulda og mørket kommer krypende. Det blir aldri feil å hente opp en fisk eller et kjøttstykke fra fryseren i kjellerboden og invitere familie og venner rundt et middagsbord. Og mens middagsselskapet går sin gang er det ingen som tar sjansen på å avbryte deg når du deler historiene om hvordan elgkua og kalven kom løpende inn på posten din, eller den gangen da garnet var fylt med fin ørret en speilblank høstmorgen.

Les også om Kjersti Fikse Ness som står frem som seriemorder

Du synes kanskje slike hjemspalter burde handlet mer om design, nips og pynteputer? Om siste nytt i tapet og blomstervaser? Deg om det. Så lenge høstfjellet byr seg frem på sitt aller beste, er det meningsløst å bry seg med slike bagateller. Kom deg ut, plukk en sopp, spis en neve blåbær og kjenn på lukta fra ei blaut myr en tidlig høstmorgen.

Sett deg ned under ei furu, og sitt der lenge. Helt til kulda kommer krypende inn i skoene og nedover nakken. Tenn deg et bål, snufs inn røyken fra halvtørr furuved og sett på kaffekjelen. Lytt til grågåsa som trekker sørover i plog over en blå himmel. Se på lavskrika som kommer lydløst gjennom lufta på jakt etter mat til vinteren.

Les også Annemona Granns bekymringer for hunden som dro på jakt

Sånn kan det være på elgjakt, på rypejakt eller på hvilken som helst tur i skog og fjell i september og oktober. Du trenger ikke tenke på om gardinene passer det nye tapetet, eller om pleddet i sofaen kanskje burde vært skiftet ut. Kanskje finner du noen bær som kan bli med hjem, kanskje er du så heldig at jaktlaget feller en elg som kan bli til middager i løpet av vinteren.

De aller færreste av oss må jakte og sanke for å overleve. Mat har de i frysedisken på butikken. Likevel fryser vi stumpen av oss på elgpost. Helt frivillig oppsøker vi skog og fjell på denne tida for å høste av overskuddet i naturen. Vi gjør som de som levde før oss, i en tid før livet begynte å handle om gardiner, designerstoler og blomstervaser.

Harry Tiller skriver om gleden ved høsten Foto: TERJE VISNES, ADRESSEAVISEN