“Hvilket folk kan kaldes lykkeligt?” er overskriften på det lille filosofiske essayet som står på trykk den 23. oktober, 1767. Her skriver forfatteren at “Alle Mennesker har en Drift, at være lykkelige; men alle Mennesker har ikke eens (likt) Begreb om Lyksalighed”.

Forfatteren er først og fremst ute etter det “politiske Spørgsmaal”, om hvorvidt nasjonal og geografisk tilhørighet kan være bestemmende for lykken:

“Et Folk, eller en Stat kan ikke være lykkeligt, naar samme er alt for stor, vidtløftig og folkerig; thi det er da umueligt at vedligeholde den i en god Orden, og regiere den vel; men en altfor liden og mindre folkerig Stat kan også ikke eller af den Aarsag kaldes lykkelig, fordi den i sig selv er for svag, til at imodstaae fiendtlig Anfald, og vedligeholde sig i Frihed. Det Folk bliver altsaa med rette priist lykkeligt, som er stærkt nok til at forsvare sig, men for svagt til at angribe andre.”

LIKTE DU DETTE? Les alle sakene våre fra 1767 her.

Artikkelen sier ingenting om situasjonen i Danmark-Norge spesifikt – Adresseavisen var som kjent underlagt streng sensur i denne perioden og kunne ikke trykke politiske artikler – men Nissen har likevel tillatt seg å publisere en artikkel som langt på vei fastslår at frihet er en mulig nøkkel til lykke, så lenge man bor i en stat av middels størrelse. Det tankegods som forfektes i Adresseavisen denne oktoberdagen er representativt for 1700-tallets idé om den gyldne middelvei, aurea mediocritas. Selve begrepet stammer fra antikken og den greske filosofen Aristoteles, som var opptatt av moderasjon og balanse mellom ekstreme ytterpunkter. Men på 1700-tallet antok idéen om den gyldne middelvei nye politiske dimensjoner knyttet opp mot fremveksten av middelklassen. I Adresseavisens spalter og i de fleste andre aviser som sirkulerte på denne tiden, finner man altså et sterkt dannelsesideal som assosieres med middelklassen, og som ble ansett som en forutsetning for demokrati, sosialt samhold – og frihet.

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig fra nøyaktig 250 år siden.