Så er det da også 82 år siden denne gården ble revet, og svært få har klare minner om slik det så ut her den gang. Dette var Privatbankens gård, bygd i 1880 med Adolf Schirmer som arkitekt. Schirmer tegnet for øvrig omtrent samtidig Trondhjems Sparebanks gård, som fortsatt står like støtt øverst i Søndre.

Privatbanken var også tuftet på et solid fundament. Dette var det gamle handelsborgerskapets bank, «Søgadepatrisiatet», som grunnla denne institusjonen for byens økonomiske elite i 1859. Det var den fjerde privatbanken i landet, etter Creditkassen, Bergens Privatbank og Den norske Creditbank. Med representanter for flere av byens gamle handelshus, Lorck, Jenssen, Knudtzon, Hartmann og Gram i spissen, vokste Privatbanken i Trondhjem til en stor og betydelig bank.

LIKTE DU DETTE? Les alle «Før og nå» -sakene her.

Sine første lokaler hadde Privatbanken i Strandgaden 5 (Olav Tryggvasons gate). I 1873 gikk banken til innkjøp av Søndre gate 14, som besto av en trebygning, oppført av byfogd Bætzmann etter bybrannen i 1841, og en stor hagetomt på hjørnet mot Thomas Angells gate (som var nyregulert etter den samme bybrannen). Den nye bankbygningen fylte hele denne hjørnetomten og fikk en bred fasade og et gedigent inngangsparti mot Søndre gate. Her kunne kundene i 1906 komme og sette inn penger til 4 ½ prosent rente, og her kunne næringsdrivende få lån til nye investeringer. Banken gikk fortsatt bra til tross for at det meste av det gamle handelspatrisiatet nå var forvitret.

1920-årenes bankkrise tæret imidlertid også på Privatbanken, som i 1934 ble kjøpt opp av Forretningsbanken for 750 000 kroner. Denne banken holdt til tvers over gaten og hadde ikke bruk for bankbygningen i Søndre gate 14. Både murgården på hjørnet og tregården ved siden av ble kjøpt opp av Trondhjems Forsikringsselskap og Norske Forenede, som sammen hadde etablert selskapet A/S Søndre gate 14 med formål å reise et moderne forretningsbygg på den doble tomten. En stund sto prosjektet i fare, ettersom kommunen hadde planer om å utvide Thomas Angells gate fra 13 til 14 meters bredde. Men etter en protest, snudde bygningsrådet, og tomten beholdt sin opprinnelige lengde langs Søndre. Privatbanken ble revet høsten 1935, og byggingen av «Forsikringsgården» kom snart i gang, etter tegninger av arkitekt Roar Tønseth. Forretningsbygget var et av de tidlige i Trondheim i den moderne stilretningen funksjonalismen.