Etter at vi har hatt denne spalten gående i over 16 år, må vi innrømme at det finnes noen gjengangere. Det er retter vi har variert, forenklet og fornyet opptil flere ganger.

En av de virkelige gjengangerne her i Kjøkkenveien er tarte tatin, kanskje verdens beste eplekake – med to tydelige karakteristikker: karamelliseringen og at den stekes opp ned. Blant varianter som er blitt virkelige leserfavoritter er en tarte tatin med rabarbra, som ble trykket for 14–15 år siden og som mange av våre lesere fortsatt lager i rabarbrasesongen.

Nå tar vi et radikalt skritt til siden og prøver å friste med en lunsj- eller middagsvariant av tarte tatin – altså en salt, ikke søt, terte. Et radikalt skritt fremover er at en bruker en stekepanne med høye kanter og som tåler å stå i ovnen i stedet for pai- eller springform. Det betyr at alle operasjoner utføres i stekepanna. Meget praktisk, meget enkelt.

Er du ute etter en lett, vegetarisk, men ildrød, måte å feire olsok på, bør dette være et høyaktuelt alternativ.

Bruk sommerens søteste tomater og press ut så mye væske du kan av dem (uten at de ødelegges) før bruk. Du vil likevel risikere at du må helle av mer væske før du snur terten mot en serveringstallerken. Tomat består nemlig av fryktelig mye væske – om du ikke visste det fra før, vil du i hvert fall finne det ut nå.

Du vil også finne ut hvor mye glød og glede som ligger i en god middagsterte, med godt tilbehør.

Oppskrift

Tarte tatin med tomat

Lunsjrett til 4-5

• 150 g mel

• 100 g smør

• Litt salt

• 1 eggeplomme

• 2 ss vann

• 3 ss sukker

• 2 ss vann

• 1 ts balsamico

• 1 ss smør

• 7-8 tomater (avhengig av størrelse på tomat og stekepanne)

• (1 neve svarte oliven)

• 2 never basilikum

• 1 fersk mozzarella-ost

• Olivenolje

1. Lag deig av mel, romtemperert smør, salt, eggeplomme og ørlite vann (for å få deigen smidigere og til å henge bedre sammen). Elt godt sammen med hendene.

2. Karamelliser 3 ss sukker med 2 ss vann i en stekepanne med høye kanter (som du senere kan sette inn i stekeovnen). Bland inn balsamico og smør.

3. Skjær klasetomater i to, skvis ut mest mulig vann av dem. Fordel i panna med snittsiden opp, slik at de ligger tett i tett og dekker hele formen. Dryss over salt. Fordel en neve basilikum på toppen (og svarte oliven om du vil) og dekk så med deigen.

4. Sett inn i ovn på 220 grader og stek i cirka 20 minutter.

5. Hell ut væske fra formen og snu den så forsiktig mot et serveringsfat.

6. Legg biter med mozzarella over terten mens den fortsatt er varm, sammen med en ny neve basilikum. Skvett over litt god olivenolje og server.

Tertefin: Sommerens søteste tomater. Foto: OLE MARTIN WOLD
Tett i tett: Tomatene settes tett sammen før deigen legges over. Etter at den er stekt, vendes terten ut på fat og er klar for pynt. Foto: OLE MARTIN WOLD