Forventer respons: Marianne Johansen håper selfien hun legger ut fra parken får 100 «likes». Foto: VEGARD EGGEN

Hurtigrutepassasjerene Birger Bull fra Tromsø og Siri Folven fra Stryn har 3,5 time å slå i hjel i Trondheim.

– Vi tenkte å ta en trondheimsselfie etterpå. Enten foran statuen på torget eller Nidarosdomen.

Før Hurtigruta vender snutaen ut mot Trondheimsfjorden rekker paret å sette opp gliset mot Birgers frontkamera på smarttelefonen.

Armen ut, to smil, en liten touch, og straks er en selfie av to hattekledde turister ekspedert i sosiale medier. Postkort overflødig.

– Jeg har nok en litt ironisk tilnærming til det med selfie, men det forhindrer meg samtidig ikke i å ta det, gliser Birger Bull, mens kjæresten mener det er mulig å ta en selfie uten å være selvopptatt.

– Du trenger ikke gjøre deg til slik at du blir annerledes, men smile bør man gjøre!

Et kjapt søk på populære uteområder i Trondheim på Instagram en solfylt sommerdag, prøv «Marinen» eller «Solsiden», er en studie i ansikter, bare overkropper, piknikkurver og utepils. Her er materiale nok til en bacheloroppgave i medievitenskap.

Ordet selfie fikk først virkelig vind i seilene i fjor. Ordet ble da tatt inn i den konservative ordboken Oxford Dictionaries og kåret til årets ord. Brukerne av deleordboken Urbandictionary.com har derimot snakket om selfien i en årrekke.

I ordbokens mest likte forklaring fra 2009 står det blant annet: «Et bilde tatt av deg selv for å publisere på Facebook, Myspace eller et annet sosialt medium. Du kan se personens arm holde ut kameraet slik at du vet at vedkommende ikke har venner som kan ta bilder av ham».

Kjendisfotografens selfietips

Fotograf Lasse Berre driver eget studio og har tilgang på all verdens fotoutstyr. Men også Berre befinner seg i situasjoner med mobilen på armlengdes avstand for å ta selfie.

– Jo, jeg gjør jo for så vidt det når jeg er sammen med familie og unger, men det er ikke noe jeg deler med andre enn familie og nærmeste venner. Profesjonelle bilder deler jeg offentlig, men ikke private. Og jeg deler på e-post med bestemor, såpass «old-fashioned» er jeg, sier Berre.

Han tror selfies brukes av unge i dag for å få bekreftelse.

– Man ønsker tilbakemeldinger og bekreftelse på at en ser bra ut, «søta» og «finingen», og det syns jeg er en skummel trend. Det sier noe om hvilket utseendefokusert samfunn vi har, men delingsmuligheten og teknologien er jeg stort sett positiv til, sier Berre.

Mote- og reklamefotografen kommer med et par tips til vellykket selfie-fotografering i sommer.

– Unngå direkte sollys, hold kameraet høyere enn øyene dine, smil og vær glad og ikke vær så nøye. Få et godt øyeblikk i stedet for å føle at du må se «crazy bra ut»! ler Lasse Berre.

Egoboosten

Markedsfører og merkevaresjef i Fanbooster, Thomas Moen, har jobbet med sosiale medier i en årrekke. I NRK-programmet «Prosjekt perfekt» ga han programleder Ida Fladen råd om hvordan hun kunne få flest mulig likes på bildene hun delte.

– Selfie er nok populært fordi det er lett å ta, og vinkelen gjør at man ser bedre ut enn i speilet. Det booster egoet, mener Moen.

Han tror det å knipse selfie er blitt en måte å kjøpe seg en god følelse.

– Ei venninne av meg er slik at når hun er smådeppa så legger hun ut mange fine bilder av seg selv for å få anerkjennelse og føle seg bra, forteller Moen.

Moen tror ikke folk begynner å bli lei trenden.

– Det er noe folk liker og gjør mye, og det skal mye til for å erstatte selfien. Jeg tror i hvert fall ikke det skjer i år, sier Moen.

Rumpeselfie i parken

I Lademoparken er det sommerens hittil varmeste dag. På gresset ligger Marianne Johansen, opprinnelig fra Verdal, nå student i Trondheim, på magen i bikini og strekker opp armen.

– Jeg tar bilde av kroppen, en rumpeselfie. Jeg legger vanligvis ut på Instagram eller sender på «snap» (Snapchat). Men jeg har ikke lagt ut bilde ennå. Jeg tar noen først, og så velger jeg når jeg er hjemme. Det er vanskelig å se hva som blir bra i solen, forteller 20-åringen.

Marianne forteller at hun tar selfie hver dag. Hun synes det er artig å holde på med, da man kan følge med på hva folk gjør til enhver tid.

– Det er mer snap enn melding nå. Jeg klarer meg ikke uten snap, sier Marianne.

– Hva skal du skrive til bildet fra parken da?

– «Soling i parken», eller noe. Jeg er ikke en som skriver veldig langt.

– Og hvor mange «likes» håper du på?

– I hvert fall 100!

Birger Bull sier han legger ut selfie når det skjer noe spennende på jobber eller han er på tur. Foto: VEGARD EGGEN
Selfiesommer: Birger Bull og Siri Folven er to av mange som poserer for seg selv i sommer. Foto: VEGARD EGGEN
Mer øyeblikk: Fotograf Lasse Berre mener folk bør ta mer øyeblikksbilder i steden for å være opptatt av å se bra ut. Foto: Rune Petter Ness Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen