Tertefint: Aprikos er super som fruktpai. Foto: OLE MARTIN WOLD

Aprikos er fortsatt en litt hemmelig frukt her hjemme. Vi har spist den hermetisert, tørket og som syltetøy. Men fersk?

Den ser fristende ut, der den ligger i fruktdisken. Ligner litt på fersken, i grunn. Men den smaker jo ikke like saftig, er ikke like leskende i sommervarmen.

Aprikos har mer fordypet karakter, gir mer motstand enn de fleste av sine kolleger i fruktfatet. Den er god fersk, kanskje best sammen med annen frukt eller med vaniljeis eller kesam. Eller i en bløtkake, dynket i god væske.

Helt til sin rett kommer den likevel først når den blir utsatt for varmebehandling. Aprikos er super til fruktpai.

Og her kommer vi med det vi lovet i forrige uke, nemlig enda en versjon av vår favorittpai: det franske karamelliserte oppned-vidunderet tarte tatin. Den er kjent som epleterte, men er god med mye annet fyll. Som du vil se, er vi rause med aprikosene, dette blir en terte som metter mange.

Vi befalte dere forrige uke at om dere ikke hadde en dyp sauteringspanne som tåler å være i stekeovn, så måtte dere ta dere sammen. Flott da å bruke den igjen allerede denne helgen.

Tarte tatin med aprikos

Start med å lage deigen til bunnen. Legg deigen til avkjøling mens du forbereder aprikosene.

Til én pai

Bunn

• 130 g hvetemel

• 50 g romtemperert smør

• 50 g melis

• 1 egg

• Revet skall fra en halv sitron

• Margen fra halv vaniljestang

1. Kna hvetemel, smør og melis til massen er blandet. Tilsett egget og arbeid blandingen til en deig. Dette kan gjøres i en kjøkkenmaskin med eltekroken eller for hånd.

2. Om deigen er for løs, tilsett litt mer hvetemel. Pakk deigen i kjøkkenfilm og legg kaldt mens du forbereder aprikosene.

Fyll

• 15–18 aprikoser

• 4 ss sukker

• 3 ss vann

• 0,5 vaniljestang

• 1 ss smør

1. Del aprikosene i to og ta ut steinene.

2. Hell sukkeret i en sauterings-panne på ca. 20 cm, tilsett vannet og kok blandingen til karamell. Trekk kasserollen fra varmen og tilsett smøret, rør til smøret er smeltet. Skjær vaniljestangen i tynne strimler og bland i karamellen.

3. Sett aprikosene tett i tett i en spiral så de dekker hele pannen.

4. Rull ut deigen så den dekker aprikosene og går helt ut til kanten av formen.

5. Stek kaken i en forvarmet ovn på 220o C i ca. 30 minutter.

6. Snu kaken over på et fat fem minutter etter at du har tatt den ut fra ovnen.

Glasur

• 2 ss aprikosmarmelade

• 1 ss sukker

• 1 ss vann

• 0,5 vaniljestang

1. Snitt vaniljestangen i tre–fire lange tynne strimler, ha i kasserolle med aprikosmarmelade, sukker og vann.

2. La blandingen småkoke i to–tre minutter til den har tyknet noe.

3. Pensle aprikoskaken med så mye du trenger av glasuren rett etter at den er snudd.

Tips

Konditorens hemmelighet

Aprikotering er en av konditorenes hemmeligheter, som gjør allerede flotte bakverk enda mer fristende. Pensle glasuren (se oppskrift over) på bakte fruktkaker, på friske bær og ikke minst på nybakt hvetebakst. Holder i månedsvis i kjøleskapet på glass med lokk.