I vanskelige saker kan politikere ta ansvar eller skyve det fra seg. I debatten om det høye sykefraværet i Trondheim kommune kan det virke som at ordfører Rita Ottervik (Ap) er mer opptatt av å skyve ansvaret fra seg enn å løse problemet.

Syke Trondheim: Rita Otttervik (bildet) leder en flertallskontellasjon og har vært ordfører siden 2003. Når ordføreren i et intervju særlig peker på administrasjonen, men bare halvhjertet erkjenner at bystyret kunne gjort mer, er det et dårlig utgangspunkt for bedring. Bildet er fra diskusjonen om det kommunale sykefraværet i formannskapet denne uken. Foto: Glen Musk, Adresseavisen

I årenes løp har den ene rapporten etter den andre fløyet forbi, rapporter som dokumenterer at sykefraværet er svært høyt i Trondheim og høyere enn i de andre større byene. Hver gang har vi fått høre politikere som er bekymret, sjokkert og som slår fast at slik kan det ikke fortsette. Det eneste som er skjedd, er at sykefraværet har holdt seg høyt, eller økt enda mer.

Den siste runden om syke Trondheim gir dessverre ikke grunn til å stole på at det denne gangen vil skje ting. Når ordføreren i et intervju i Adresseavisen særlig peker på administrasjonen, men bare halvhjertet erkjenner at bystyret kunne gjort mer, er det et dårlig utgangspunkt for bedring. Ottervik har vært ordfører siden høsten 2003. Like lenge har hun ledet flertallskonstellasjoner som har ansvar for det som er bra og det som ikke er like bra. Trondheims lengstsittende ordfører bør vite at det ikke er nok å ta æren bare for det som lykkes.

Rådmannen slår fast at sykefraværet er en av kommunens aller største utfordringer. Det er en meget presis beskrivelse. Det er like åpenbart at ansvaret for å løse denne utfordringen ligger hos det politiske flertallet. Dårlig arbeidsmoral, ukultur, dårlig ledelse, dårlig HMS-arbeid, tøffe turnuser, stort arbeidspress, lav bemanning, fagbevegelsens innflytelse og effekten av å være i en ond spiral. Det er mange forklaringer på hvorfor sykefraværet er høyt, og som på de fleste andre områder, er det trolig mange og samvirkende årsaker til problemet.

Sykefravær er også et av de aller mest følsomme temaene i samfunnsdebatten. Derfor kan det være fristende å sitte rolig i båten og gjøre så lite som mulig. Men nå er tiden inne for handling, selv om det kan koste både penger og politisk kapital. Heldigvis er det lyspunkter selv i denne saken. Som Adresseavisen skrev torsdag, er det enheter som utmerker seg i positiv retning med lavt sykefravær. En av de enkle oppgavene for rådmann og ordfører er å finne ut hva Strinda barnehager gjør riktig og som andre kommunale enheter kan lære av.

Høyt sykefravær øker arbeidsbelastningen for andre ansatte, reduserer kvaliteten på tjenester og gjør at det blir mindre penger til andre områder.

Rita Ottervik og bystyret vil øke sin egen innflytelse over samfunnsutviklingen hvis de både tar ansvar og grep.