Selvfølgelig måtte Ladekaia få Byggeskikkprisen. Bygningen er en perle, et strålende resultat av en god idé og enkle virkemidler.

Trondheim fikk en ny attraksjon i sommer. På Østmarkneset åpnet et serveringssted helt utenom det vanlige. Et gammelt, falleferdig lagerskur var gjort om til en bygning som ble sentrum for et yrende folkeliv. Turgåere, kajakkpadlere, folk i finstasen og familier som skulle feire bursdag, satt plutselig side om side i et lokale der man var delvis ute, delvis inne.

Ladekaia hadde over 20 000 besøkende allerede tidlig i august.

Alle ble begeistret. Gjennom store vindusflater kunne man se tvers gjennom bygningen, utover fjorden og langs Ladestien. Nyheten om serveringsstedet spredte seg raskt etter åpningen rett før sankthans. Turfolket og kaféfolket hadde fått et felles møtested, en perfekt arena der de kunne nyte solnedgangen over Fosen.

«Byen møter vannet», er en målsetning Trondheim har strekt seg etter i mange år. Det er langt igjen før byen kommer dit, men på Ladekaia har man lyktes. Dert er det bare noen få meter fra kaffekoppen til vannet.

Ladekaia var ett av tolv prosjekter som var nominert til å få Byggeskikkprisen.

Suksessen på Ladekaia er dessuten et slående eksempel på at det enkle er det beste, så lenge ideen er god. Serveringsstedet er langt fra noe signalbygg. Ingen pengesterke investorer står bak. Kafeen er fri for jåleri, og driverne holder seg langt unna narraktige ord som «konsept».

Bygningen lykkes fordi den har en perfekt plassering og fordi den er preget av en gjennomtenkt, stilren og imøtekommende arkitektur. Innredningen er enkel, billig og stort sett laget av gjenbruksmaterialer.

Arkitektstudentene i Trondheim skal ha det aller meste av æren for at stedet er blitt så bra. Sjelden har en prosjektoppgave på NTNU fått så positive ringvirkninger for byen.

Byråkratene på byplankontoret fortjener også honnør. Noen av dem fant ut at det var for galt å rive de to tyske lagerskurene ytterst på Østmarkneset. Politikerne gjorde om rivingsvedtaket, og arkitektstudentene fant fram hammer og sag. Gode krefter dro i samme retning, og ett år senere kunne Ladekaia åpne.

Samtidig ble Østmarknesets kulturminner fra andre verdenskrig bevart og fikk ny oppmerksomhet. Som juryen skriver i sin begrunnelse; byen har fått en gavepakke.

Et annet prosjekt som viser vellykket rehabilitering, fikk også behørig oppmerksomhet da Byggeskikkprisen ble delt ut fredag. Såkalt hedrende omtale gikk til Dampsentralen i Ilsvika. Agraff Arkitektur har gjort om det tidligere varmekraftverket til lokaler der 3T treningssenter nå holder til.

Mye lærdom er å hente, både på Ladekaia og Dampsentralen: Når kulturminner og gamle bygninger får nytt liv på en god måte, er det en berikelse både for bydelen og byen.