Klimafornektere står fritt til å mene det de vil, men de har ikke rett til å lage sine egne fakta.

Klimafornekter på innsiden: Per-Willy Amundsen (Frp) på Slottsplassen der han tirsdag ble presentert som ny justisminister. Amundsen har flere ganger gått til kraftige angrep på det han har kalt «klimahysterikerne». Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

I klimapolitikken er det stadig noen som insisterer på at jorden er flat i den betydning at de ikke tror på ugjendrivelige vitenskapelig baserte fakta om hva som er årsaker til klimaendringer. I høst har noen av dem kommet i posisjoner der de vil ha stor innflytelse.

Donald Trump og flere i kretsen rundt den påtroppende presidenten har en forkvaklet oppfatning om årsakene til klimaendringer. Her hjemme har Carl I. Hagen kommet ned fra hornet på veggen. Han vil kjempe for at regjeringspartner Fremskrittspartiet i klimapolitikken skal mene at jorden er flat. Denne uken fikk en av Hagens meningsfeller i klimapolitikken plass ved kongens bord.

Den ferske justisministeren Per-Willy Amundsen (Frp) forvalter ikke klimapolitikken, men han har i regjeringen ansvar for polarområdene, der klimaendringer er et påtrengende tema. Heldigvis er det andre i Frp som avviser tøvet om at solen og naturlige svingninger er de viktigste årsakene til at kloden har feber.

Frps landsmøte skal til våren diskutere om jorden er flat eller rund. Da kan klimarealistene i partiet vise til et klokt utsagn fra Bjørn Hallvard Samset, forskningsdirektør i Cicero: «Vi har alle rett til våre egne meninger om hvordan vi skal håndtere utfordringene som ligger i klimaendringene. Det vi ikke har rett til, er våre egne fakta.»

Det er ingen tvil om at menneskelig påvirkning er hovedårsaken til global oppvarming. Å nekte for det, er like meningsløst som å bestride tyngdekraften eller å insistere på at jorden er flat.

Hvorfor nekter enkelte å innse fakta? Fordi det er menneskelig å skyve bort ubehagelige sannheter. Politikere som opptrer mot bedre vitende, kan på denne måten fri til store velgergrupper og spille på holdninger om at det er bortkastet og unødvendig å foreta kostbare klimatilpasninger.

Når vitenskapelig basert kunnskap om klima presenteres som fakta, er det fordi det er nettopp det, altså fakta og ikke tilbakeviste påstander.