Bak katastrofer, kriger, ulykker og elendighetsbeskrivelser som preger nyhetsbildet, skjer det en utvikling som gjør verden til et bedre sted.

Bedre for mange: Bangladesh, der disse studentene bor, er blant landene i verden der mange nyter godt av sterk økning i levestandarden. Foto: PAVEL RAHMAN, Ap

Basert på det som får daglig oppmerksomhet, er det lett å tro at verden stort sett består av elendighet. Det er ille i Aleppo og andre deler av det borgerkrigsherjede Syria, det er i ferd med bli en humanitær katastrofe i Jemen, og bomber og annen terror skaper lidelser og frykt også i vår egen verdensdel. Det er også millioner av mennesker som lever under til dels svært dårlige forhold i flyktningleirer mange steder i verden.

I skyggen av kriger, katastrofer og ulykker skjer det heldigvis også en annen og svært positiv utvikling. Mye av det som skjer i blindsonen for oss i den rikeste delen av verden, bidrar til fremgang som gir flere et godt liv.

-Menneskeheten greier seg bedre enn mange tror, påpeker den kjente svenske legen og foredragsholderen Hans Rosling. I land som er i ferd med å tre ut av fattigdommen, fødes det nå færre barn og levealderen øker. For femti år siden fødte hver kvinne på jorden i gjennomsnitt fem barn. Nå er fødselstallet 2,5. -Endringen til familier med to barn er noe av det viktigste som har skjedd i verden i min levetid, sier Rosling (68). Og han har rett.

Når det fødes færre barn, letter det presset på jordens ressurser. Det oppstår også en vekselvirkning der levestandarden øker. Flere får utdanning og helsestell, bedre ernæring, rent vann, energi, vaksinasjon og andre goder. Denne stille revolusjonen skjer ikke bare i enkelte områder, men i alle verdensdeler, Afrika inkludert, selv om verdensdelen henger etter utviklingen i Asia.

Fordi det bor flere mennesker på jorden enn noen gang, vil det globale folketallet øke kraftig i hele dette århundret. Men den levestandardsøkningen som nå skjer, legger også grunnlaget for at folketallet flater ut, slik at det kanskje også vil gå ned.

Verden er mye bedre enn det mange er klar over.