Før ble asylsøkere busset til Oslo eller Trondheim for asylintervjuet, eller så reiste UDI-medarbeidere rundt i distriktet for å møte dem. Nå vil UDI bruke videointervjuer for å erstatte en del av denne reisevirksomheten:

- Erfaringene fra et pilotprosjekt i Trondheim har vært så gode at vi nå har besluttet å bruke metoden nasjonalt. Først var det tenkt som en nødløsning nå med store ankomster, men erfaringene gjør at vi vil bruke video mer og mer, sier fagsjef Dag Bærvahr i asylavdelingen i UDI.

Les også: Bygd med 500 innbyggere får etter alt å dømme et transittmottak med 200 plasser

Syria og Eritrea

De siste to ukene har de prøvd ut løsningene nasjonalt, og Bærvahr ser noen mulige begrensninger:

- I krevende intervjuer, når det er mange troverdighetsvurderinger, kan det være lurere å møtes ansikt til ansikt. Vi har foreløpig valgt ut saker som vi etter en siling anser som «enklere», primært asylsøkere fra Syria og Eritrea, sier fagsjefen.

Han sier UDI fremdeles ønsker å møte asylsøkerne, men at videometoden vil bli viktigere og viktigere.

Les også: Flykningene strømmet på - Regjeringen kuttet

Les også: Venter 10 000 enslige asylsøkerbarn

60 saker i Trondheim

Hos UDI Midt-Norge i Statens hus i Trondheim er det stor aktivitet. I en beskyttet kjerne midt inne i lokalene foregår asylintervju. En del skjer med personlig oppmøte, men i vår og sommer har rådgiverne her intervjuet 60 enslige mindreårige asylsøkere over videolink fra asylmottaket i Sunndal. Tolken og intervjueren sitter her, mens den unge asylsøkeren og dens representant sitter på mottaket på Nordmøre.

Rådgiver Arnstein Hoem Otterstad har gjennomført mange videointervjuer, og han har også evaluert ordningen:

- Det blir en litt annen type kommunikasjon når man ikke møtes fysisk, og det tar litt mer tid å etablere kontakt med den jeg skal intervjue, forteller Otterstad om den nye arbeidsmetoden.

- Sparer penger og tid

Ellers ser han bare fordeler. Det gjør også Øyvind Jensen, som leder intervjuenheten.

- Tidligere kom asylsøkerne hit med bil dagen før og overnattet på asylmottaket på Sandmoen. Så gjorde de intervjuet her, ofte med en ny representant til stede, før de ble sendt tilbake til Sunndal eller til et nytt mottak. Nå kan de heller sitte under mer kjente og trygge rammer i Sunndal, forklarer Jensen.

En intern evaluering viser at alle parter – intervjuer, søker, tolk, representant og Fylkesmannen – er klart positive til videointervju. Foreløpig har de ikke avbrutt noen intervjuer fordi kommunikasjonen ikke har fungert.

- Vil ikke si noe negativt om UDI

En annen fordel er at man slipper bomturer, for eksempel hvis tolken blir syk.

- Hvordan vet dere at asylsøkerne liker løsningen?

- De har sagt det til representantene sine i ettertid. De er jo som regel høflige og vil ikke si noe negativt om UDI, men inntrykket er at dette er positivt for alle parter, sier Otterstad.

- Hvor mye sparer dere på ordningen?

- Vi har ikke tenkt på dette i kroner og øre utover at vi går i pluss. Det er mer at dette er logistisk smart og at det kan være fordeler for asylsøkerne også, sier Jensen.

Les kronikken: Den store dugnaden

Asylsøkerorganisasjon positiv

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) ser fordeler:

- Rettssikkerhet må være en førsteprioritet, men samtidig så ser jeg dette som uproblematisk for en del grupper, særlig de hvor identitet er avklart og de kommer fra et område med kjent beskyttelsesbehov. Da kan videointervju bli et viktig virkemiddel for å korte ned ventetiden betraktelig, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå.

Hun vil advare mot å bruke video i mer kompliserte saker. For enslige mindreårige mener hun derimot at det er en god idé:

- Det er et problem i dag at enslige mindreårige blir flyttet rundt, så dette høres klokt ut. Det vil gi dem større trygghet. Det er en klar fordel å gjennomføre intervjuet med en representant man har tilknytning og tillit til, sier Austenå.

Asylintervjuet danner grunnlaget for asylsøknaden. Asylsøkeren, en saksbehandler fra UDI og en tolk møter. De under 18 år har også rett til å en representant med seg. Asylsøkeren har plikt til å fortelle sannheten om det som har hendt hjemlandet og hvorfor man har reist. Når intervjuet er ferdig, får søkeren med seg en kopi av asylrapporten.

Er du opptatt av situasjonen for de mange som er på flukt ? Les kollega Åge Winges fortelling fra tre intense dager med syrere på vei fra Ungarn til Tyskland. (Pluss)

I januar flyttet UDI fra Persaunet til Statens hus i Trondheim. Midt i lokalene pågår asylintervjuer. Foto: Jens Petter Søraa
- Rettssikkerhet må være en førsteprioritet, men samtidig så ser jeg dette som uproblematisk for en del grupper, særlig de hvor identitet er avklart og de kommer fra et område med kjent beskyttelsesbehov, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas. Foto: Scanpix, NTB scanpix
- Vi har ikke tenkt på dette i kroner og øre utover at vi går i pluss. Det er mer at dette er logistisk smart og at det kan være fordeler for asylsøkerne også, sier Jensen. Foto: Jens Petter Søraa
Det er ikke kostbart og brukes allerede i stor grad i tilfeller der tolken sitter i Oslo. Foto: Jens Petter Søraa