En ny studie fra Havforskningsinstituttet (HI) viser at reker kan skades av flere kjemikalier enn forskerne har vært klar over.

- Inntil vi vet om disse midlene påvirker marine krepsdyr, bør brønnbåter ikke tømme avlusningsvann nær rekefelt og fiskeområder for krabbe og hummer, sier generalsekretær Otto Gregussen i Norges Fiskarlag.

I den nye studiene er det påvist skader på pungreker og strandreker fra to lakselusmidler brukt i kombinasjon. Fiskarlaget peker på den nye studien i et brev til Nærings- og fiskeridepartementet.

- Studien er foruroligende, derfor bør det gjennomføres mer forskning for å klarlegge om det er reell grunn til bekymring, sier Gregussen.

Ba om forbud

Fiskarlaget ba om forbud mot noen lakselusmidler både i 2011 og i 2013. Dette gjelder de såkalte flubenzuronene, som hemmer skallutviklingen hos krepsdyr.

- Fiskeridirektoratet, Mattilsynet og Miljødirektoratet varslet at de skulle starte et arbeid for å holde bruken av disse midlene på et lavest mulig nivå. Arbeidet ser hittil ikke ut til å ha ført fram, sier Gregussen.

I den nye studien fra HI er det to lakselusmidler som brukes i forbindelse med «kombinasjonsmetoden» som er testet. Midlene gis da sammen som bad.

Gregussen sier rekefiskere fra hele kysten tar kontakt med Fiskerlaget.

- De er urolige for hvilken effekt lusemidler har på reker og andre marine krepsdyr. Meldingene går ut på at reke forsvinner fra gode rekefelt, at reke slipper rogna før tida og at det ligger død og døende taskekrabbe i teiner der det drives avlusing. Vi har etterlyst mer forskning og dokumentasjon av mulige effekter av lakselusmidler i flere år, sier Gregussen.

Mer følsomme

Studien er gjort i forbindelse med en masteroppgave ved Universitetet i Bergen. Forsker ved HI og veileder for oppgaven, Ole Samuelsen, sier skader kan oppstå når de to legemidlene brukes i kombinasjon. Testen er gjort i laboratorium.

- Midlene har en betydelig kraftigere virkning på pungreker og strandreker når de brukes sammen, enn når de brukes hver for seg. Vi har ikke undersøkt om de har effekt på dypvannsreker, sier Samuelsen.

Hver for seg har midlene markedsføringstillatelse fra Legemiddelverket. I testene er det brukt et organfosfat og et pyretroid, stoffgrupper som blant annet inngår i insektmidler.

- Vi kjenner ikke til tidligere forskning som har undersøkt effekten av disse legemidlene brukt i kombinasjon, sier Samuelsen.

Ikke overraskende

Fagdirektør Tonje Høy i Statens Legemiddelverk er ikke overrasket over at midler kan ha sterkere effekt i kombinasjon med andre.

- Når et firma søker om markedsføringstillatelse, må firmaet spesifisere den planlagte bruken av legemidlet. Vi kan bare pålegge en søker å dokumentere konsekvensene av det som beskrives i søknaden. Hvis et legemiddel ikke skal brukes i kombinasjon med andre, kan vi heller ikke kreve at søkeren dokumenterer effektene av dette, sier Høy.

Det er ikke noe i veien for å søke markedsføringstillatelse for et kombinasjonspreparat.

- Om et slikt prepart ville bli godkjent, kommer an på om dokumentasjonen er god nok, og om nytte- og risikovurderingen for bruken blir positiv, sier Høy.