Årsaken er at trafikkbetjenter har mistet sitt vern som offentlige tjenestemenn i den nye straffeloven.

- Det har tatt oss 113 år å få en ny straffelov, så har vi kommet hit. For dem som det tidligere lovbudet var ment å beskytte, kan jeg forstå at situasjonen som har oppstått kan synes underlig, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen, som aktorerte saken i retten.

- Slaget knuste pennen i brystlommen

På morgenen 26. mars i fjor var den kvinnelige trafikkbetjenten fra Trondheim parkering på jobb i Fjordgata. Hun så en svart personbil som sto parkert uten parkeringsbillett, og la en parkeringsbot under vindusviskeren. Etter noen minutter kom den samme bilen i stor fart etter henne. En 46-årig mann hoppet ut og sendte en rekke ukvemsord mot henne. Ifølge dommen mot mannen fra Sør-Trøndelag tingrett, gikk han helt opp i ansiktet til parkeringsvakten. Kvinnen var sikker på at hun ville få juling. «Hun strakte armene i været og trakk seg bakover, mens tiltalte fulgte på. (...) Hun tenkte bare på at han ikke måtte slå ut tennene og ødelegge ansiktet hennes», heter det rettsdokumentet.

Parkeringsvakten forventet et slag i ansiktet, men det kom i stedet et slag i brystet hennes. Slaget var så hardt at det knuste pennen hun hadde i brystlommen på uniformen.

- Den aktuelle tildragelsen har vært en stor fysisk og ikke minst psykisk påkjenning med påfølgende sykmelding. Det er derfor opprørende at vedkommende nå går fri, skriver trafikkbetjenten i en e-post til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Parkeringsvakt skal ha blitt truet av bilist på Nardo

Anke førte til frifinnelse

Sør-Trøndelag tingrett poengterer i straffutmålingen at «en trafikkbetjent bør ha minst like sterkt vern som f.eks. en polititjenestemann». 46-åringen ble dømt til seksti dagers fengsel, hvorav halvparten betinget, for å ha begått vold mot offentlig tjenestemann. Mannen anket dommen, men før Frostating lagmannsretten fikk saken til behandling, trådte den nye straffeloven i kraft 1. oktober. I denne loven er ikke lenger parkeringsvakter vernet som offentlig tjenestemenn. Yrkesgruppen har heller ikke et særskilt vern i paragraf 286 i loven, slik både lærere, sykepleiere og bussjåfører har fått. På grunn av dette ble 46-åringen frifunnet av lagmannsretten mandag.

Normalt sett har ikke nye lover tilbakevirkende kraft, men det skjer likevel i noen tilfeller. Det var statsadvokat Kaia Strandjord som påsto mannen frifunnet.

- Det er straffelovgivningen på handlingstidspunktet som gjelder - med mindre den nye loven helt klart er til gunst for gjerningsmannen. Det er den i dette tilfellet, fordi parkeringsvaktene ikke er omfattet av den nye straffeloven, forklarer Statsadvokat Kaia Strandjord.

- Hva synes du om dette?

- Jeg håper at vi ikke støter på det så veldig mange ganger at ting virker å være uteglemt fra den nye straffeloven. Lovgiverne bør gripe fatt i dette og få trafikkbetjenter inn i den nye straffelovens paragraf 286, mener Strandjord.

LES OGSÅ: Bileier gikk til angrep på parkeringsvakt

- Alvorlig

Administrerende direktør Stein Løberg ved Trondheim parkering, reagerer på frifinnelsen.

- Jeg synes det er uheldig at en lovendring gjør at mannen går fri etter å ha utsatt en av våre ansatte for denne handlingen, sier Løberg.

At trafikkbetjenter ikke lenger har beskyttelsen som offentlig tjenestemenn i den nye straffeloven, kaller parkeringsdirektøren alvorlig.

- Vi er ikke veldig fornøyd med dette. Å miste beskyttelsen som ligger i å være definert som offentlig tjenestemann, er alvorlig og dette er noe som rammer svært mange ansatte i Norge. Selv om det sjelden utøves vold mot våre ansatte, vil vi ha et så godt rettsvern som mulig for dem. Vi kommer til å ta dette opp med Norpark - vår bransjeforening, så får de se på om bransjen kan gjøre noe med dette, sier Løberg.

Den voldsutsatte trafikkbetjenten synes også det er ille at straffeloven er endret på dette punktet.

- I utøvelse av min jobb er det trygt å ha rettsvern som offentlig tjenestemann, forklarer hun.

LES OGSÅ: Hissig mann jaget parkeringsvakt med øks

- Kan føre til flere frifinnelser

Også advokat Christian Wiig, som forsvarer 46-åringen, mener trafikkbetjenter bør ha en ekstra beskyttelse i den nye straffeloven.

- På tiltaltes vegne er jeg glad for at han slipper å måtte gå i fengsel, men jeg er ikke helt sikker på om lovendringen er vel gjennomtenkt. Fra mitt synspunkt bør trafikkbetjentene helt klart komme inn under gruppen som bør ha en ekstra beskyttelse mot enhver form for angrep, vold og trusler. Det kan ikke ha vært lovgivers intensjon å ta ut trafikkbetjentene fra den nye straffeloven, sier Wiig.

Advokaten mener også at frifinnelsen bør medføre at dommer som omhandler vold eller trusler mot trafikkbetjenter, og som ikke var rettskraftig per 1. oktober, bør gjennomgås.

- Det kan føre til flere frifinnelser, mener Wiig.

Noen forslag om lovendring på grunn av denne saken, kommer imidlertid ikke fra Riksadvokaten. Det opplyser Thomas Frøberg, konstituert førstestatsadvokat med særansvar for den nye straffeloven hos Riksadvokaten.

- Vi driver og høster erfaringer om den nye straffeloven og følger med på saker som kommer som følge av den. Vi vurderer løpende om det bør foranledige noen henvendelse til lovgiver. Men jeg tror ikke at vi på bakgrunn av denne enkeltstående saken kommer til å ta noe umiddelbart initiativ, sier Frøberg.

Ingen i justisdepartementet hadde anledning til å kommentere saken tirsdag.

Oppfordring til Stortinget: Statsadvokat Kaia Strandjord mener lovgiverne bør gripe fatt i denne saken og gi trafikkbetjenter et særskilt vern gjennom den nye straffelovens paragraf 286. Foto: VEGARD EGGEN
Mener trafikkbetjenter trenger beskyttelse: - Det kan ikke ha vært lovgivers intensjon å ta ut trafikkbetjentene fra den nye straffeloven, sier advokat Christian Wiig, som forsvarte mannen som først ble dømt for å ha slått en trafikkbetjent, men senere frifunnet. Foto: Morten Antonsen
Aktor: Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt aktorerte straffesaken mot mannen som først ble dømt for å ha slått en parkeringsvakt i Trondheim. Mandag ble denne mannen frifunnet på grunn av den nye straffeloven. Foto: Kjell A.Olsen