Trondheim: Rettens administrator Sven-Jørgen Lindsetmo, stilte en rekke spørsmål om argumentasjonen og årsaken til kravet underveis i advokat Bjørn Hovstads innledningsforedrag.

- Mitt spørsmål er om det har vært slik at man ikke har hatt en oppfatning om eiendomsrett til området før man leste med historiske briller, spurte blant annet dommeren.

Strammer stadig inn

Det måtte advokat Hovstad bekrefte. Først etter at det har vært en rekke konflikter om bøndenes rettigheter, og det grunneierne oppfatter som nye forsøkt på å innføre begrensninger fra brukets side, gikk man for alvor inn i problemene, ifølge advokaten.

Grunneierne hevder nå at de er de rettmessige eierne av en 726 000 dekar stor grunneiendom i Meråker, ofte omtalt som «Merakergodset». De hevder videre at bruket bare kan dokumentere at de faktisk eier retten til å ta ut tømmer fra eiendommen.

Rettssaken er også interessant fordi den følges av grunneiere i både Stjørdal og Malvik og kan åpne for flere saker mot Meraker Brug, dersom grunneierne fra Meråker vinner frem.

Måtte finne større sal

Da rettssaken startet onsdag var interessen så stor at rettsmøtet i Frostating lagmannsrett måttet flyttes til en større sal for å få plass til de ca. 20 fremmøtte tilhørerne og like mange involverte aktørene.

De fremmøtte fikk høre advokat Hovstad bruke hele dagen i retten på å redegjøre for grunneiernes krav ved å fortelle om Meraker Brugs forhistorie, som strekker seg flere hundre år tilbake i tiden. Først ca. 1820 benevnes eiendommen med et nummer, som siden er endret til dagens betegnelse, gårds og bruksnummer 49/1. Advokaten viser blant annet til at det i den gamle matrikkelen ikke angis noe areal eller utstrekning på eiendommen.

- Dette er veldig mange detaljer. Langt mer detaljert enn det vi har bruk for, og det som er tema her, avbrøt rettens administrator Lindsetmo.

Grunneier Bjørn Strid, som er en av saksøkerne, er likevel fornøyd etter første dag i retten.

- Jeg følte at vi fikk frem det vi ønsket. Jeg håper bare at dommeren tok poenget vårt, sier han

- Vil se skjøtet

Hovstad sier det er et mål i saken å få Meraker Brug til å legge frem bevis på at de faktisk eier den omstridte grunneiendommen. Både advokaten og hans klienter har flere ganger oppfordret bruket til å presentere et skjøte som beviser eierskapet.

- I motpartens sluttinnlegg er det anført at dere har bevisbyrden på å dokumentere at grunneierne eier mer enn det som står oppført i grunnboken, hva er din kommentar til det?

- Det stemmer ikke med hva høyesterett sa i Jens Broen-saken (en tidligere rettssak som handlet om bygdefolkets rettigheter på allmenningsgrunn, journ.anm.), sier Hovstad.

Meraker Brug har hele tiden avvist grunneiernes krav. Advokat Ola Oldren, som representerer Meraker Brug, ønsket onsdag ikke å kommentere rettssaken.

Saken kan bli avsluttet allerede torsdag, selv om retten har satt av tre dager til saken.

Foto: Adresseavisen
Ingen kommentar. Meraker Brugs advokat Ola Oldren, ønsket ikke å kommentere saken etter rettssakens første dag. Fra v. Oldren, daglig leder Per Hembre og driftssjef Olav Roald fra Meraker Brug i retten Foto: FRANK CADAMARTERI
De to mest profilerte grunneierne i forgrunnen, fra v. Tore Øien og Bjørn Strid i Frostatin lagmannsrett i forbindelse med ankesaken mot Meraker Brug Foto: FRANK CADAMARTERI