Statens arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) faktabok om arbeidsliv viser at nærmere 123 000 yrkesaktive nordmenn en gang i måneden eller mer er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende på arbeidsplassen.

LES PÅ PLUSS: To kvinner befølt av leder i brannvesenet

Mens kun to prosent av de yrkesaktive mennene melder om seksuell trakassering på arbeidsplassen, oppgir åtte prosent av kvinnene det samme.

- Økende problem

Arbeidsmiljøloven slår fast at ingen arbeidstakere skal utsettes for seksuell trakassering eller annen utilbørlig adferd. Likevel er det stadig flere norske arbeidstakere som opplever slike krenkelser på arbeid (se grafikk). STAMI har i faktaboken, som kom ut tidligere i år, analysert SSBs levekårsundersøkelse fra 2013. Boken er et viktig kunnskapsgrunnlag for blant annet myndighetens prioriteringer i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet.

- Vi ser at seksuell trakassering er et økende problem. Det er viktig å ha bevissthet rundt denne problematikken, sier Cecilie Aagestad, seniorrådgiver i STAMI, og fortsetter:

- Særlig yngre kvinner er utsatt for seksuell trakassering på jobb. Yngre arbeidstakere har oftere en løsere tilknytning til arbeidslivet, og er i mindre grad fagorganisert. Det kan medføre at det blir vanskeligere å si fra om denne typen uønsket adferd, og kan utgjøre en tilleggsbelastning for unge kvinner. Også dette er det viktig å gripe fatt i, sier Aagestad.

Rita Ottervik mener det er spesielt viktig med trygge rammer i yrker med få kvinner

Blant kvinner i aldersgruppen 17–24 år oppgir 14 prosent at de utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet, ifølge faktaboken.

- Forskningen viser at det å bli utsatt for seksuell trakassering på jobb er forbundet med nedsatt trivsel, redusert engasjement i jobben, avgang fra yrke og mentale og fysiske helseplager. Seksuell trakassering på jobb er med andre ord en problemstilling som det er viktig å prioritere i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet, sier Aagestad.

Utsatte yrker

STAMIs faktabok viser også at ansatte i noen yrkesgrupper er spesielt utsatt – det dreier seg om såkalte relasjonelle yrker, opplyser Aagestad.

Tallene viser at en av fire servitører og hver femte omsorgsarbeider opplever seksuell trakassering. Deretter følger sykepleierne (se grafikk).

LES PÅ PLUSS: Ser fremtid i sekretæryrket

Spørsmålet som ble stilt i SSBs levekårsundersøkelsen var følgende:

«Hender det at du selv blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende på arbeidsplassen?»

Spørsmålet skiller dermed ikke ut hvorvidt man utsettes for uønsket seksuell trakassering av ledere, kollegaer, kunder, klienter eller pasienter.

Statens arbeidsmiljøinstitutts (STAMI) faktabok kom tidligere i år. - Vi ser at seksuell trakassering er et økende problem, sier Cecilie Aagestad, seniorrådgiver i STAMI. Foto: PRIVAT