Det er «Verdens aidsdag». I Norge lever rundt 5000 mennesker med hiv.

209 mennesker i Sør-Trøndelag og 110 i Nord-Trøndelag har fått beskjed om at de er smittet (per 31.12.2014). I tillegg kommer mørketallene.

- Det er disse, de som ikke selv vet at de har viruset, som jeg er redd smitter andre, sier sykepleier på Poliklinikk for infeksjon, Ingrid Slørdal.

Poliklinikken får henvist ca. ti nysmittede årlig. Over 200 pasienter er tilknyttet avdelingen ved St. Olavs Hospital. Mens hiv- og aidstallene synker i mange deler av verden, har smitteantallet i Norge holdt seg ganske stabilt de siste årene.

Frykten fra 80-tallet lever

- Min første tanke var at nå er jeg en fare for samfunnet. Hva skal jeg gjøre for ikke å smitte andre? Jeg reflekterte ikke over om dette betydde at jeg selv kunne bli syk og dø.

Det sier den unge mannen i slutten av 20-årene. Han fikk diagnosen hivpositiv i 2013. Blodprøven han tok hos legen skulle opplyse om blodtype i forkant av en reise. I tillegg fikk mannen en svært overraskende og uventet beskjed på kjøpet. Sjokket satt han helt alene med. Den neste legen han møtte, ved Olafiaklinikken i Oslo, skrev ut medisiner og satte han i kontakt med hjelpeapparatet. Så snakket han om sikker sex og la frem kondomer på bordet og opplyste om at man ikke trenger å offentliggjøre sin hiv-status til noen.

- Kondomer og sex var absolutt det siste jeg tenkte på. Jeg kunne ikke forstå hvorfor de lå der. Jeg trodde at legen var uansvarlig og jeg ble opprørt og kunne ikke forstå det.

Da aids og hiv kom på 80-tallet var tilbudet lindrende behandling og pleie på dødsleie. Usikkerheten omkring smittefare var stor og frykten svært synlig

- Jeg hadde egentlig aldri reflektert over viruset eller sykdommen. Da jeg fikk beskjeden var jeg sikker på at jeg kunne smitte alle rundt meg. Ikke torde jeg å holde nyfødte barn eller lage mat til venner. Jeg skjermet meg veldig for fysisk kontakt.

Realitetene i 2015

For denne mannen og mange andre var fakta om hiv og aids i 2015 helt ukjent.

- Ubeskyttet sex med hiv-positivesom ikke har andre seksuelt overførbare infeksjoner, og som er på vellykket behandling og ikke har målbart virusnivå i blodet, smitter i praksis ikke.

- Du er så godt som smittefri når du går på en vellykket behandling og tar medisiner hver dag.

- Du utvikler ikke aids om du er tro mot behandlingen.

- Hiv er ikke lenger en dødsdom, men en kronisk sykdom.

- Verken kyssing, vanlig kroppskontakt, drikke av samme kopp eller myggstikk kan overføre hiv.

- Kunnskap og utvikling gjennom tre tiår har dessverre ikke nådd frem til folk, sier Ingrid Slørdal.

Skjuler smitten

I to og et halv år har livet vært svært vanskelig for den hiv-positive mannen. Likevel opptrer han balansert. Han er velformulert og ærlig, viser følelser, men vipper ikke over. Det er veldig få, utenom helsepersonell, som vet at han har viruset. Han har et stort nettverk og mange venner, men ferdes i et religiøst miljø som han frykter ikke åpent vil aksepterende hans situasjon. Han kjenner sterkt på alle assosiasjonene folk har om hiv og aids.

- Jeg er redd de ikke vil være åpne for min legning heller, sier han og rister på hodet. Han er ofte selv i kvaler over den, mens familien hans venter på ekteskap og barn har han en kanskje umulig drøm om en mann i livet sitt.

Mannen mener selv at han ble smittet av en mannlig partner for noen år tilbake. De har snakket med hverandre om det. Han vet ikke om ekspartneren visste om sin egen status den gangen. Han tenker at det ikke er noen vits i å lure på det, eller være bitter.

De viktige samtalepartnerene

Gjennom Kirkens Bymisjon sitt samtaletilbud og møtested «Aksept og mestring» har denne mannen og et tjuetalls andre hivsmittede funnet en samtalepartner i Liss-Tone Bakkehaug og i hverandre. De som kommer hit er kvinner og menn i alle aldre og i ulike livssituasjoner.

- Dette er et tilbud som skal være lett tilgjengelig og i stor grad formes etter dem som bruker det. Vi er her og kan formidle kunnskap og kontakt med andre i samme situasjon, sier Liss-Tone Bakkehaug.

Få er åpne i egne omgivelser og mange trenger et sted å ventilere.

- Når folk spør meg hvordan jeg har det, svarer jeg: Bra. Jeg er ikke ærlig. Det er mitt største problem, sier mannen.

Liss-Tone Bakkehaug og Ingrid Slørdal nikker gjenkjennende.

- Det er hemmeligheten om hiv som gjør livet vanskelig, ikke hiv-viruset i seg selv. I dag har vi medisiner som gjør at man kan leve et godt liv.

- Det er de som ikke selv vet at de har viruset, som smitter andre, sier sykepleier på avdeling for infeksjonssykdommer, Ingrid Slørdal.
- Dette er et tilbud som skal være tett og nært og formes etter dem som bruker det. Vi er her og kan formidle hjelp og kunnskap, sier Liss-Tone Bakkehaug i Kirkens Bymisjon.