– Dette er en veldig bra plass. Jeg kom hit til Norge sammen med 15 andre Afghanere, og alle er glade for at vi fikk flytte hit til Vikhammer. Her er det blant annet bedre mat, sier 20 år gamle Mirahmad Shahram (20) fra Afghanistan.

Han har vært i Norge i en måned, og kom til landet fra Russland over Storskog i Kirkenes, som så mange andre asylsøkere de siste månedene.

– Her på Vikhammer er det også mye større muligheter for å drive med aktiviteter. På Stav var det for eksempel ikke noen plass å spille fotball på, sier 20-åringen.

- Ikke isolerte

Da Adresseavisen var innom motellet i går i 20-tiden, drev fortsatt folk og orienterte seg. Noen satt og spiste mens andre spilte sjakk og fotballspill i fellesområdene. Etter noen timer på stedet, var ikke Palestineren Abraham el-Souissie (29) i tvil.

– Man kan ikke sammenligne Stav med denne plassen. Selvfølgelig setter vi veldig pris på det vi fikk på Stav, men samtidig er kvaliteten på det de tilbyr her på Vikhammer motell mye bedre. Maten er god og mye mer variert. Her får vi også frukt og salat. Vi føler oss heller ikke isolerte lenger – og det er fint her med utsikten over sjøen, sier el-Souissie, og legger til:

– Jeg håper å kunne bosette meg i dette vakre landet og høre til her. Dere nordmenn respekterer alle mennesker, sier han.

- Folk virker fornøyde

Inne på kjøkkenet på motellet er det hektisk aktivitet. Daglig leder Kristian Selnæs skal servere mat til de mange nye beboerne – rundt 120 personer. Han var også til stede da bussene kom tidligere på dagen.

– Når man får tre busslaster inn døra samtidig, blir det mye å gjøre. Folk skal skannes inn og registreres. I tillegg skal rom fordeles etter behov. Det er både familier og enslige kvinner her – og det blir noen utfordringer i forhold til det. Vi har hatt kontakt med Røde Kors på forhånd. De har vært fantastiske og gitt oss råd om hva vi må forberede oss på, sier Selnæs, og legger til:

– Men det har gått veldig greit. Folk virker fornøyde.

Vil spille fotball: Asylsøker Mirahmad Shahram (20) fra Afganistan er glad for at han i går ble flyttet fra Stav til Vikhammer motell. Mulighetene for å drive med aktiviteter er bedre, mener han. Foto: Martin Andersen
- Bedre kvalitet: - Selvfølgelig setter vi veldig pris på det vi fikk på Stav, men samtidig er kvaliteten på det de tilbyr her på Vikhammer motell mye bedre, sier den palestinske asylsøkeren Abraham el-Souissie (29). Foto: Martin Andersen