Nå forlanger han at norske myndigheter vurderer alternativer til dagens metoder med nedslakting og sanering. I løpet av uka får han svar på om han er kvitt bakterien etter at Mattilsynet tok prøver i den nye besetningen.

- Vi har ingen beviser for at nedslakting er den rette veien å gå. Nå er det påvist MRSA hos en svineprodusent som sanerte besetningen i fjor vinter, og som har kjøpt inn nye dyr. Det viser bare at nedslakting og desinfisering ikke fungerer over alt. Derfor må myndighetene tenke nytt, krever Dahlgren.

Les også: - En katastrofe for produsentene

Sprøyter med "gode" bakterier

Verdalsbonden viser blant annet til en nederlandske svineprodusent som i 2013 prøvde ut behandling med Probiotika, såkalte sunne bakterier, for å få ned bruken av antibiotika og bli kvitt MRSA-bakterien. Bonden het Eric van den Heulen og hadde en hjertesyk datter som ikke fikk livsviktig behandling på sykehus fordi hun og hele familien også var smittet av den resistente bakterien.

Metoden er enkel. Van Heulen utkonkurrerer de sykdomsfremkallende "onde" bakterier ved å oversprøyte miljøet og grisene med millioner av "gode" bakterier – de såkalte probiotika. Probiotikaen overtar miljøet og fortrenger de sykdomsfremkallende patogene bakterier – og dermed blir dyrene ikke syke og skal heller ikke ha antibiotika, kunne Danmarks Radio fortelle.

Les også: Frykter hemmelighold av MRSA-smitte

-Vi må tenke nytt

Dersom de nye MRSA-prøvene i Dahlgrens besetning er positive og han blir pålagt sanering vil han i første omgang nekte nedslakting.

- Da vil jeg anke og forlange at de tar nye prøver igjen. Jeg ønsker å teste ut Probiotika i min egen besetning, og vil ha velvilje fra staten. Eksperter sier at man vil begynne å se resulateter av behandingen før det har gått tre måneder, og i løpet av seks måneder vil de "gode" bakteriene ha fortrengt MRSA-bakteriene. Jeg har varslet Mattilsynet om dette. Jeg legger alle kortene på bordet. Dette er et godkjent preparat til desinfisering til og med i sykehus. Jeg vil tvinge frem nye måter å tenke på i bekjempelsen av MRSA, sier Dahlgren.

Les også: Audhild må slakte ned hele grisebesetningen

Gikk nesten konkurs

Det er allerede én bonde i Nord-Trøndelag som nå har fått påvist MRSA-smitte for andre gang. Denne bonden måtte slakte ned hele besetningen og desinfisere fjøset i februar i fjor. Nå kan det vise seg at noe av smitten har overlevd i takstøvet.

- Resultatet kan bli at jeg må skifte tak. Dette er jo nesten nytteløst, sier svineprodusenten, som ikke lenger vet sin arme råd.

Kjell Morten Dahlgren gikk nesten konkurs etter forrige MRSA-utbrudd. Han måtte pantsette huset og sette seg i milliongjeld.

- Hadde det ikke vært for at banken, slakteriet og fôrleverandøren har frosset gjelda og gitt rentefritak, hadde jeg vært konkurs, sier Dahlgren. Bøndene som jeg leier fjøs hos har også bidratt til at det er blitt en løsning, legger han til.

Dahlgren vil utfordre systemet.

- Jeg nekter å godta at vi svineprodusenter finner oss i dette når det kan finnes alternative metoder. Det kjennes som om vi utsettes for psykisk terror. Det kan ikke fortsette og er demoraliserende for alle.

Endrer ikke strategi

Mattilsynet vil ikke endre strategi når det gjelder å bli kvitt MRSA.

-Vi har ikke god nok dokumentasjon på at Probiotika virker. Vi kan ikke avvise det, men vi har heller ikke dokumentasjon på at det virker, sier seniorrådgiver Elisabeth Schei-Berg.

- Det er veldig vanskelig og det finnes ingen lettvint vei ut av dette. Vi har per i dag vedtatt en forvaltningsstrategi, og det har vi gjort i samhandling med næringen som støtter seg på kunnskap og forskning. Det er heller ingen automatikk i at utenlandske erfaringer kan overføres til Norge, sier Elisabeth Schei-Berg.

Verdalsbonden Kjell Morten Dahlgren gikk nesten konkurs etter forrige MRSA-utbrudd. Han måtte pantsette huset og sette seg i milliongjeld. -Nå må vi tenke nytt i bekjempelsen av MRSA, mener han. Foto: Leif Arne Holme