Når delingsselskaper som Airbnb, der private kan leie ut rom til reisende, får et stort antall brukere må staten se på hvordan tjenestene blir regulert.

- Staten har to valg. Man kan enten beskytte fortiden mot fremtiden eller man kan tilpasse markedet. Selskaper innenfor det man kaller delingsøkonomien er noe vi må forholde oss til. Vi kan ikke stoppe utviklingen, sier professor Arne Krokan i teknologi, kommunikasjon, organisasjon og ledelse ved NTNU.

Krokan mener at både selskapene bak tjenestene og tjenesteyterne kan skattlegges, og at dette kan være en løsning for staten hvis man skal regulere.

- Jeg tror utleiere må begynne å betale skatt, sier han.

Tjente 27 000 kroner

Da Adresseavisen gjorde et søk på Airbnb denne uken tilbydde 209 personer i Trondheim utleieleiligheter eller rom på en tilfeldig valgt uke i april. Nettsiden formidler over 2 millioner utleiesteder i verden. Birgit Brenjord (29) er en av dem som leier ut et rom i leiligheten i Trondheim til personer gjennom nettsiden. Hun begynte å leie ut i august og har hatt 36 gjester siden da. Det har så langt gitt et tilskudd på 27 000 kroner til studentøkonomien. Hun tjente 10 000 kroner bare den første måneden hun leide ut.

- Det kommer folk fra hele verden, både personer på reise og forretningsfolk. Det er spennende å høre historiene til folk som bor her. En person leier også et rom hos meg, så jeg føler meg trygg når det er folk som bor her. Det er en bra ekstrainntekt, sier Brenjord, som venter seks personer som skal bo hos henne i februar.

Når hun leier ut gjennom nettsiden kan hun selv bestemme når hun vil ha gjester og hun kan også si nei til personer som ønsker å bo i leiligheten. Betalingen blir sendt gjennom nettsiden.

- Det er lettere for meg når det er et mellomledd. Da kan jeg være trygg på at jeg får pengene, sier Brenjord.

LES OGSÅ (PLUSS): «Skal vi beskytte fortiden fra fremtiden? Eller skal vi beskytte fremtiden fra fortiden?»

Positiv til å betale skatt

Hun er positiv til at det kan være en mulighet for at det blir innført skatt på utleie gjennom nettsiden.

- Jeg mener at det er et problem hvis denne typen tjenester blir veldig utbredt og man ikke betaler skatt. Det kan gå ut over velferdsstaten. Jeg mener derfor at man bør betale skatt innenfor alle delingsselskaper. Jeg har selv lyst til å bidra til samfunnet, sier Brenjord.

Hun tror at det alltid vil være et marked for hotellene i Trondheim.

- Jeg tror Airbnb kan være en utfordrer og at noen hoteller kan få det tøft. Men en del reisende vil foretrekke hotell av ulike årsaker, som at de kanskje føler seg tryggere og vil ikke være i kontakt med dem som driver overnattingsstedet, sier Brenjord.

LES OGSÅ: Dette bør du tenke på før du velger Airbnb

- Kan true arbeidsplasser

Hotelleeiere i Bergen har tidligere uttrykt misnøye med Airbnb fordi personer som leier ut rommene slipper å betale skatt og moms. NTNU-professoren mener at arbeidsplasser i hotellbransjen i Norge er i liten grad truet av at personer leier ut privat.

- Det truer ikke arbeidsplasser i dag, men det kan gjøre det i fremtiden. Det kan true hotellene hvis det er nok personer som tilbyr rom, sier Krokan.

Selskaper som Airbnb og Uber er basert i andre land og har et stort antall brukere rundt om i verden.

- Hvordan disse selskapene skal reguleres er et problem som Norge ikke kan løse alene. Det må internasjonale retningslinjer til. Det er også en mulighet at stater kan inngå skatteavtaler med selskaper som tilbyr slike tjenester slik at man kreve inn skatt på den måten, sier Krokan.

NTNU-professoren mener at hotellbransjen også kan tilpasse seg situasjonen der flere tilbyr rom privat.

- Hotellene er avhengig av hvordan de fremstiller seg selv. Gjesteanmeldelser på nettsider som Tripadvisor og bilder er viktig for at personer skal velge hotellene. De må synliggjøre hva som er positivt med å bo på hotellene, sier han.

Birgit Brenjord leier ut rom via nettsiden Airbnb som et tilskudd til studentøkonomien. Foto: Terje Svaan
Gjester fra hele verden leier rom til Birgit Brenjord via nettsiden Airbnb. Foto: Terje Svaan