Etter at høringsforslaget til innstramminger i utlendingsloven gikk ut tirsdag denne uken har ordvekslingen mellom politiske venner og uvenner vært tøff. Et av de punktene det har vært mest politisk bråk rundt er punktet om familiegjenforening. For å kunne søke familiegjenforening kreves fulltids jobb eller studier i fire år og 305 200 kroner i års inntekt de siste tre årene.

Regjeringens hensikt med å stramme inn kravenen er at personen som ønsker familiegjenforening må kunne brødfø egen familie.

LES HER: Per Sandberg vil ikke samarbeide om annet enn innstramninger

Skiftet bransje

For 36 år gamle John-Ivar Rotnes hadde kravene umuliggjort en familiegjenforening, hadde han vært en av de mange asylsøkerne som har kommet til landet. Grunnen til det er at han kun har 50 prosent fast stilling som barne- og ungdomsarbeider i ved SFO på Charlottenlund skole, hvor han er ansatt av Trondheim kommune.

- Lønna for 100 prosent stilling i min jobb er 280 000 kroner. Så selv med hundre prosent stilling ville jeg ikke nådd opp til kravet om forsørgeransvar, sier Rotnes.

LES HER: Politimesteren vil selv kunne stenge russergrensen

I praksis jobber han mellom åtti til hundre prosent stilling. Det er fordi skolen trenger vikar. Antallet arbeidstimer er derfor forskjellig fra måned til måned. At Rotnes ennå ikke har lyktes med å få fast jobb i sin periode som barne- og ungdomsarbeider, skyldes at han måtte skiftet karrierevei etter å ha blitt oppsagt lageroperatør i havna, noe som kan ramme mange i nedgangstider.

- Det var nedskjæringer i bransjen. Jeg bestemte meg da for å satse alt på å få en jobb hvor man arbeider med mennesker. Jeg mangler fortsatt fagbrev, men satser alt på å få tatt det snart, sier han.

Fast jobb vanskelig

Men selv om behovet for hender er stor i både undervisning og helse, er det langt mellom ansettelsene i fast jobb med full stillingsandel.

- Å forvente av en asylsøker, som ikke kan norsk, at de skal ha fast jobb med en inntekt på over 300 000 kroner før de kan søke om familiegjenforening er galskap, når du ser hvor mange nordmenn som sliter med å få full jobb som ufaglært i kommunen, sier Rotnes.

Også Ottar Michelsen, kommunalråd for SV, reagerer kraftig på lønnskravet. Etter avstemningen til høringsuttalelse fra Trondheim kommune tirsdag, skrev Michelsen følgende kommentar på Facebook.

- I dag er jeg først og fremst skuffet. 10 av 11 i formannskapet stemte for kravet om å tjene drøyt 300 000 for å kunne få familiegjenforening. 10 av 11 i formannskapet mener altså at 300 000 er minimumsinntekten for å kunne forsørge familiemedlemmer. Hvor mange av våre nyankomne vil kunne oppnå det?

Farefull ferd

Michelsen mener signalet er at dersom du fortsatt skal kunne leve sammen med ungene dine, så må barna være med på den samme farefulle ferden.

- Og hva sier det om alle nordmenn som tjener under 300 000 i dag? Mener vi de ikke kan ha forsørgeransvar?

Til Adresseavisen sier Michelsen at det nettopp er jobbene som ufaglært i kommunen som er de mest aktuelle stillingene for mange som starter sin jobbkarriere i Norge.

LES HER: - Lovendringen kan føre til radikalisering av unge asylsøkere

De foreslåtte endringene er fra 88 prosent av lønnstrinn 19 til nå 100 prosent av lønnstrinn 24.

- Det er mange ufaglærte assistenter i kommunen som ikke ville nådd opp til dette kravet. En nyansatt i Trondheim Kino vil i dag ha langt under det.

Gjelder 600 medlemmer

Fagforbundet Trondheim er de som organiserer de fleste assistentene i ufaglærte stillinger i Trondheim kommune. De har ifølge nestleder Edvind Helland rundt 600 medlemmer som ikke ville fylt statsråd Sylvi Listhaugs krav i denne gruppa, bare i Trondheim.

- Du må jobbe i ti år i hundreprosent stilling som ufaglært for å oppnå dette kravet, sier Helland.

Han omtaler det helst som stillinger uten særskilte krav til utdanning, som assistent, skolemedarbeider.

Skuffet: Kommunalråd for SV, Ottar Michelsen, mener det er mange ufaglærte i Trondheim kommune som ikek hadde nådd opp til kravet.