Profesjonelt: En marihuanaplantasje ble avslørt i Operasjon Marco Polo. Den betegnes som profesjonelt oppbygd. Foto: POLITIET

En ung mann med sekk går inn på et kjøpesenter. Han finner veien til to postkasser. Sekunder senere er det over, noen hvite konvolutter slippes inn i luken. Så forsvinner mannen, trygg på at ingen vet at han selger dop til hele Norge, skjult av den teknologiske usynlighetskappen som det mørke nettet gir.

Mannen vet ikke at han er fanget opp av et overvåkningskamera, eller at bildene hentes ut av spanere fra Kripos. Mannen er et mål i Norges første etterforskning av organisert narkotikasalg fra det mørke nettet, en kriminalitet Adresseavisen kartla med artikkelserien Silkeveiene høsten 2014.

I dag kan etterforskerne for første gang fortelle om hvordan Operasjon Marco Polo avslørte de to største salgsnettverkene i landet.

Kontaktet ni land

- Dette har vært vanskelig. Jeg tror ikke dette er en etterforskning som lett kunne ha blitt gjennomført ute i et politidistrikt. På sikt er målsettingen at politidistriktene skal kunne håndtere slike saker selv, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen, leder for Operasjon Marco Polo.

Kryptert kommunikasjon, anonyme pengetransaksjoner i nettvalutaen Bitcoin og avansert teknologisk kamuflasje som gjør nettsurfing umulig å spore er grunnsteinene i organisert narkotikahandel fra det mørke nettet. Fem nordmenn ble i fjor pågrepet på Østlandet etter flere måneder med skjult politiinnsats på Kripos.

LES LEDER: Lys over det mørke nettet

Opp mot tjue tjenestepersoner var involvert i saken, som krevde at politiet måtte forene velkjente metoder med nye.

- Det har vært en del nybrottsarbeid for vår del, men svært interessant, sier politioverbetjent Olav Røisli.

SE TEMA-SIDE:

Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

Bevismateriale fra USA ble brukt i en innledningsfase før etterforskningen tok til for alvor i mars i fjor.

De fem pågrepne mennene skal ha opptrådt som to selvstendige grupper og brukt alias som Alfa&Omega og Kvalitetsbevisst. Aliasene har vært Norges største selgere av dop fra det mørke nettet siden slutten av 2012. Mennene, som fra før var ustraffede, er nå siktet for organisert kriminalitet og/eller grovt salg av narkotika.

Internasjonalt

Ifølge etterforskerne er kundene i stor grad personer som politiet ikke kjente til fra før. Mange er unge.

- Det er solgt til personer over hele landet, sier politiadvokat Beck Pedersen.

Dopet har blitt betalt med den digitale valutaen Bitcoin. Nå pågår det en jakt etter pengene til dopselgerne. Ifølge Kripos er det sendt anmodninger til ni land om tilgang til informasjon. Blant disse er USA, India, Kypros og Malta.

- Vi jobber med pengesporet blant annet for å finne ut hvor kryptovaluta har blitt omsatt i ekte penger, sier politiadvokaten.

Tømte verktøykassa

Torsdag ble det holdt en høring i justiskomiteen på Stortinget om et lovforslag som skal gi politiet nye tekniske etterforskningsmetoder. Da ble Operasjon Marco Polo brukt som et eksempel på krevende etterforskning.

- Politiet har tatt i bruk store deler av verktøykassa vi har til rådighet. Den verktøykassen skulle gjerne vært større, sier politioverbetjent Olav Røisli.

LES «Teppefall» HER (Krever innlogging)

LES «Silkeveiene» HER (Krever innlogging)

Et element i etterforskningen har vært avlytting, såkalt kommunikasjonskontroll. Det er beslaglagt 80 digitale lagringsmedier, pc-er og minnepinner. Ransakinger har gitt funn av maskiner som vakuumpakker post, og en profesjonelt oppbygd marihuana-plantasje ble avslørt i Skien.

Datamaterialet Kripos har skaffet tilgang til beskrives som veldig stort. Likevel ligger det bevis som politiet ikke får tak i. Adgangen beskyttes av ulike former for kryptering.

-Det er sentrale bevis som vi ikke får tilgang til, sier Beck Pedersen.

Vil ha ny metoder

I høringen i justiskomiteen ønsket Kripos tilgang til å bruke dataavlesing i alvorlige saker, en metode hvor politiet kan fange opp hva siktede personer foretar seg på pc.

Motstandere av metoden hevder at den er svært inngripende.

I innlegget for justiskomiteen fortalte Kripos-topper at kryptering av bevismateriale i Operasjon Marco Polo fører til at politiet må bruke andre metoder for å få tak i dataene. Metodene er i sum mer inngripende enn dataavlesing, var budskapet fra Kripos-toppene.

- Kripos har sett behovet for dataavlesing. Vi har ventet på metoden lenge, sa politiadvokat Håvard Undeland under høringen.

Én av de fem siktede etter Operasjon Marco Polo har erkjent straffskyld. Én har nektet på alt, mens de tre siste har innrømmet enkelte ting, har forsvarerne opplyst. Saken mot mennene er ventet for retten mot slutten av året eller i begynnelsen av 2017.

Fanget på kamera: En av de siktede i saken i det han poster konvolutter som skal inneholde dop. Foto: POLITIET
Innpakking: Vakuumering av narkotika er en av metodene som brukes av langere som opererer på det mørke nettet. Foto: POLITIET
Posten: Vanlig brevpost brukes for å sende stoff til kundene.