Piloten på bakken: Det ubemannede flyet Predator har stått for mange av USAs droneangrep de siste årene. Foto: US AIR FORCE, Reuters

USA utdanner flere piloter for ubemannede enn for bemannede fly, mens Norge fortsatt satser tungt på nye jagerfly og ikke har noe droneprogram.

Foreløpig er dronene bare fjernstyrte fly, men allerede er mulighetene til stede for at de kan operere på egen hånd og fatte beslutninger om liv og død.

- De teknologiske mulighetene finnes, men er ikke tatt i bruk. Halvautonome droner, droner som opererer i svermer og droner som opereres integrert med bemannede fly teste ut. Vi vet ikke hva som kommer, men teknologien utvikles hvis behovet oppstår. Derfor er det viktig å ta en bred debatt om de etiske, juridiske og praktiske sidene av robotteknologi og selvstyrte våpen, sier Gjert Lage Dyndal, nestkommanderende ved Forsvarets stabsskole. Han er en av tre forfattere bak boken «Når dronene våkner. Autonome våpensystemer og robotisering av krig.»

LES OGSÅ (PLUSS): Må sette grenser for kunstig intelligens

- Vil ikke nye kostbare jagerfly være håpløst gammeldagse hvis langt billigere droner kan utføre det samme, uten risiko for egne tap?

- Nei. Droner vil ikke erstatte disse flyene på 15-20 år, men jeg tror ikke vi skal planlegge med like lang horisont som med forrige generasjon jagerfly.

Tilbakeholden i Norge

USA har stått bak over 1000 angrep med droner bare i Afghanistan, i tillegg kommer angrep i Pakistan, Jemen, Irak og Libya. Disse dronene er fjernstyrte fly med et menneske som sitter bak spakene en helt annen plass på kloden.

- De siste 15–20 år er det brukt mye våpenmakt uten at det er erklært krig. Juridisk er det et problem vi sliter med og som diskuteres mye. I Pakistan og Jemen har myndighetene godkjent amerikanernes bruk av droner, sier Gjert Lage Dyndal. Dette er likevel bare er en forsmak på hvordan moderne krig kan utspille seg.

- Det finnes allerede våpen med ganske stor grad av autonomi. Vi har smarte miner og missiler. Dronene som i dag fjernstyres er kapable til å gjøre mye mer på egen hånd, uten menneskelig styring. Det norske Forsvaret har vært tilbakeholden, men Norge ligger langt frem i forskning på droneteknologi og autonome maskiner. Slik teknologi har stor sivil nytte, og det er viktig at man er seg bevisst hva det er man er med på å utvikle.

Dyndal tror en omfattende robotisering av krigføring først vil skje hvis høyteknologiske stater havner i en konvensjonell krig mot hverandre. Selv om han mener beslutninger om liv og død bør tas av mennesker, regner Dyndal med at det vil bli politisk aksept for å la roboter styre luft til luft-krig, nedskyting av misslisler, droner og fly.

Kan senke terskelen

- Blir ikke terskelen for å bruke militær makt senket når man ikke risikerer tap av egne liv?

- For politikere er det lettere å sende droner enn ungdommer i krig. Vi har mange eksempler på at droner sendes over andre land, uten at det får de samme politiske konsekvenser som om det var et bemannet fly. Et militært prinsipp er å redusere risikoen for egne tap. Gjennom alle tider har vi utviklet teknologi for å gjøre oss overlegen en motstander. Spørsmålet er, hvor edel skal man være? Man kan også snu problemstillingen på hodet, er det etisk riktig å ikke bruke tilgjengelig teknologi og heller ofre egne menneskeliv?

Samvittighet ved joystick'en

Selv om det er en fare for at terskelen for våpenbruk kan senkes, har erfaringene med dronekrig vist en overraskende effekt. Dronepilotene er langt mer utsatt for posttraumatisk stress enn piloter i vanlige fly.

- Krigsfly er stort sett stasjonert i et land utenfor krigen, og mannskapet befinner seg en kort periode over fiendeland. Droneoperatørene følger hus og folk, kanskje i ukevis, på nært hold, før de trykker på knappen. Hvis dronen velger ut målene på egen hånd, og finner det optimale tidspunktet, vil i alle fall ikke droneoperatørene få den direkte påkjenningen. Desto viktigere er det at vi har vurdert konsekvensene på forhånd og unngår å senke terskelen for våpenbruk, sier Dyndal.

Obersten frykter at robotisering og selvstyrte våpen vil gjøre det langt billigere å bygge stor slagkraft.

- Robotisering og autonome våpen er en effektiv og rask måte å bygge styrker på. Det er et skummelt scenario. Skulle Russland satse på robotisering og autonome våpen, vil ikke Norge ha noe å stille opp med. Bare i et samarbeid innen Nato og med USA, kan vi få til noe troverdig.

Ønsker debatt: Oberst Gjert Lage Dyndal mener det er på høy tid å få en debatt om våpen som kan operere på egen hånd. Foto: Forsvaret