- Det blir helt fantastisk, sier museumsdirektør Torunn Herje.

Siden jul har både Tavern og Café Bagle (Nå Borgstua) inne i museets publikumsbygg vært stengt grunnet jakten på ny restauratør, samt oppussing. I midten av mars ble det klart at Kontrast Catering overtar driften for begge stedene. Etter litt lenger venting enn planlagt på alle bevillinger blir det full drift fra 18. mai i det som nå altså heter Borgstua.

Snudd seg i grava

- Hadde kong Sverre visst at Café Bagle lå her, ville han snudd seg i graven. Baglerne kjempet jo mot Kong Sverre. Derfor er det Borgstua vi inviterer nyåpning til. Litt interiør mangler, men ikke mer enn at det endelig blir åpning, sier Herje.

Hun legger ikke skjul på at museet har savnet kafeen innendørs i vinter, og at det har gått litt utover besøkstallet. Men samtidig mener hun det har vært verdt det nå som alt er nyoppusset.

- Vi har pusset opp hele kafeen, oppgradert kjøkkenet, fått nytt inventar og funnet nye løsninger. Blant annet kan vi nå skille selskapsdelen ut fra den vanlige driften, sier hun.

Tavern åpner 20. juni

Tavern på sin side må vente til 20. juni før publikum igjen kan spise sin klubb og duppe eller saltkjøtt. For selv om Kontrast Catering overtar, vil det fortsatt være tradisjonsmat, både der og i Borgstua.

- Vi skal respektere huset, tradisjonen og håndverket. De populære signaturdagene blir med videre, men vi føler at vi har kompetanse til å ta tradisjonen litt videre. Komponering av menyen er en kontinuerlig prosess som aldri vil ta slutt, så vi kan ikke nå si hva menyen konkret blir, sier Thomas Borgan, som driver Kontrast Catering sammen med Leif Eirik Karlsen og Andreas Espnes.

Vertshuset Tavern er fra 1736. Det består av 16 rom som alle har sitt særpreg og atmosfære. Slik vil det fortsatt være ifølge Herje.

- Jeg tror ikke publikum vil merke store endringer i Tavern. Mesteparten av det gamle blir ivaretatt, men det blir litt mer fokus på dekorasjoner og pynt innendørs. Tapetene er blitt reparert, og kjøkkenet har fått en oppgradering. Men den viktigste endringen innendørs er nok den nye trappa opp til 2. etasje, samt det nye elektriske anlegget, sier Herje.

Skiftet elektriske anlegget

Utendørs derimot ble det avdekket store råteskader. Nye bjelker er på plass, og det er støpt nye påler i isolerte kasser.

- Hele bakgården er løftet opp. Vi fryktet det var ille, og det viste seg at det også var helt råttent. Men nå blir det veldig bra. Vi er litt forsinket med Tavern, men nå får vi et bygg som er sikkert og samtidig har beholdt det gamle, sier hun.

I tillegg til den ene millionen museet fikk fra UNI Forsikring til å bytte ut det elektriske anlegget, er det investert vi tre millioner i oppussingen.

Og for dere som lurer på når dyrene slippes løs på museet, skjer det siste helga i mai.

Oppgraderingen av Tavern innebærer blant annet ny trapp til 2.etasje. Foto: TERJE SVAAN
Slik blir selskapsdelen i Borgstua (tidligere Café Bagle) ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Foto: TERJE SVAAN