26 representanter stemte for forslaget, mens 41 stemte mot da bystyret torsdag behandlet fornyelse av salgs- og skjenkebevillinger for perioden 2016-2020, og endringer i forskrift og retningslinjer.

SVs Kenneth T. Kjelsnes er skuffet over at forslaget ikke fikk flertall.

- Jeg er skuffet fordi vi ønsket det vedtatt. Men dette er en ny debatt i Trondheim. Jeg regner med at vi vil foreslå det igjen om fire år, slik er det med likestillingssaker, sier Kjeldsnes, som mener forslaget er viktig.

- Det handler om hvilke signal Trondheim vil sende spesielt til unge, særlig i lys av diskusjonen om kroppspress. Når denne debatten blir en del av den offentlige debatten, bevisstgjør det oss, sier Kjelsnes.

Arbeiderpartiet delt

I forslaget ble et forbud begrunnet med at slike konsepter kan virke belastende eller skadelig på grupper man ønsker å beskytte, blant annet ansatte, barn og unge. Et forbud ble også begrunnet med hensynet til andre næringsdrivende i området, lokalmiljøet i nærheten av skjenkestedet og politimessige forhold.

I vår gikk flertallet i oppvekstkomiteen i Trondheim inn for å nekte utesteder med striptease eller toppløs servering skjenkebevilling, og innstilte på at det skulle bli en del av de nye skjenkebestemmelsene. Flertallet i komiteen besto av Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne. I bystyret stilte Arbeiderpartiet sine representanter fritt før avstemningen, og partiet var delt med 14 representanter for og 14 mot.

Leder i oppvekstkomiteen, Eirik Schrøder (Ap), var også skuffet etter avstemningen.

- Jeg er litt skuffet over at vi ikke fikk flertall. For Arbeiderpartiet viste diskusjonen i gruppa at det var ulike meninger. Vi har også tidligere fristilt gruppa i alkoholpolitiske saker, sier Schrøder.

I tillegg til halve Arbeiderpartiets gruppe og hele SVs, stemte Kristelig Folkeparti, Rødt og fire av fem fra Miljøpartiet De Grønne for å nekte utesteder med stripping og toppløs servering skjenkebevilling.

- Basert på fordommer

Venstres representanter stemte mot forslaget, og Lucie Kathrine Sunde-Eidem (V) mener det er basert på fordommer.

- Det er å forkle egne fordommer om hva som skaper kroppspress inn i skjenkebevillingene. En rapport fra Fafo viser at strippere i Norge ikke utnyttes. Strippeklubber er lovlig og de er forbudt for barn og unge. Er det bare når kvinner stripper at det er diskriminering, eller er det også det når menn stripper i Olavshallen, spurte Sunde-Eidem under debatten.

Fremskrittspartiets Mats Ulseth Ramo viste til at kvinnene som jobber på strippeklubben Dreams i Trondheim ikke er fattige kvinner som utnyttes.

- Da vi var i kontakt med kvinnene som jobber på Dreams fikk vi lønnstall. En stor del av de ansatte tjener bedre enn eierne. Er det å lønne sine ansatte langt over gjennomsnittet av den norske befolkning å utnytte fattige, spurte Ramo i debatten.

- Nei til skjenking til 3

I forbindelse med fornyelsen av retningslinjene og forskriften foreslo Høyre å utvide skjenketiden fra klokka 2 til 3. Alkoholloven åpner for skjenking til klokka 3. I Trondheim er det tillatt å selge alkohol til klokka 2, og slik har det vært siden 2008.

Flertallet i bystyret forkastet Høyres forslag om skjenking en time lenger med 49 stemmer, mens 18 voterte for. Fremskrittspartiet stemte sammen med Høyre.

Mari Holm Lønseth (H) som la frem forslaget, argumenterte blant annet med at det er tryggere at folk er ute på byen til klokka 3, enn at de drar på nachspiel etter klokka 2.

NHO Trøndelag er enig med Høyre, og ba i et leserinnlegg i Adresseavisen i går om at skjenketiden utvides til klokka 3. De mener et godt utelivstilbud er viktig dersom kommunen ønsker å beholde og tiltrekke seg nye innbyggere, være en attraktiv turistdestinasjon og å skape flere jobber.

I høringsrunden i forkant av bystyrebehandlingen har politiet uttalt at det er viktig at maksimal skjenketid til klokka 2 opprettholdes, og viser til at det har vært en svært positiv utvikling i rusrelatert vold tilknyttet utelivet i Midtbyen etter at skjenketiden ble redusert i 2008.

Høyres Mari Holm Lønseth ville utvide skjenketiden i Trondheim fra klokka 2 til 3, men Høyre fikk bare med seg Fremskrittspartiet og ble nedstemt. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen