Det sier Senterpartiets nestleder, Ola Borten Moe. Fredag legger programkomiteen, som han er leder for, frem det første forslaget til nytt partiprogram for neste stortingsperiode. «Et program for sunt bondevett» har som mål å endre måten det offentlige Norge styres etter.

- Det har blitt en utvikling i dette landet som har gått fra å bli belønnet for noe man får gjennomført, til å bli et samfunn der man belønnes for å kunne dokumentere at man ikke har gjort noe galt. Altfor mange lærere, politifolk, sykepleiere og leger bruker for mye tid på å dokumentere det de gjør, og stadig mindre tid på å yte tjenester overfor innbyggerne. På stadig flere områder innføres det nye regler for dokumentasjon og godkjenninger som hemmer utviklingen. Vi trenger en tillitsreform i Norge. I stedet for mer kontroll og dokumentasjon så trenger vi mindre. Vi må ha mer tillit til at de som skal lede en virksomhet som skoler eller helseinstitusjoner gjør den jobben de er satt til å gjøre. Så overfører vi heller personer og penger fra kontroll og byråkrati til å skape tjenester for folket, sier Borten Moe.

Legge ned direktorat

I forslaget til nytt partiprogram legger programkomiteen opp til en omfattende reform som skal redusere byråkratiet. Ola Borten Moe vil starte med å legge ned Politidirektoratet.

- Dette har vokst massivt under den sittende regjeringen. Veksten i nye stillinger der de siste årene utgjør flere stillinger enn et samlet Olje- og energidepartement. Det har gått over stokk og stein under dagens regjering. Ressursene vi dag bruker i direktoratet kan overføres til politiet over hele landet. Det styrker etterforskning, beredskap og gir mer synlig politi i gatene. Vi starter her, så skal sektor for sektor gås gjennom for å omdanne statlig forvaltning. I dag hører det med til unntaket at politifolk er først på et åsted. Brannfolk og ambulansepersonell kommer som regel først. Vi kan ikke holde på denne måten, sier Borten Moe.

Han mener jungelen av ulike direktorat er overmoden for en real sanering.

- Før i tiden kunne folk på rams de få direktoratene som fantes. Nå er det en hel katalog med ulike direktorater for smått og stort. Dette skaper et samfunn som kontrollerer om folk gjør feil, fremfor å sørge for at vi belønner de som gjør noe for å lykkes, sier han.

Samme medisin i Forsvaret

Også i Forsvaret vil Borten Moe og komiteen redusere stabs- og støttefunksjoner, og heller bruke mer penger på de operative enhetene.

- Med over 40 milliarder til Forsvaret hvert år er det merkelig at Heimevernet ikke har råd til å trene. Man skulle tro det er mulig å gjøre noe mer med 43 000 millioner kroner. Mindre på toppen gir mer penger til de operative enhetene. I tillegg vil vi foreslå en betydelig styrking av Forsvaret i vårt nye partiprogram, sier han.

- Dagens regjering har hatt som mål å redusere byråkratiet, uten å ha lyktes i særlig grad, men Senterpartiet har en helt annen modell for dette. Det regjeringen egentlig driver med er å trekke de statlige institusjonene inn til de store byene. De isolerer de statlige oppgavene til Oslo i all hovedsak. De kaller det effektivisering og profesjonalisering, mens det i virkeligheten er sentralisering de driver med. Vi vil ha strukturelle kutt, mindre kontroll og mye mindre penger til direktoratet og kontrollorganer. På den måten frigis både penger og folk til å gjøre jobber som betyr noe for dem som trenger tjenestene de skaper, sier Ola Borten Moe.

Programkomiteen sender nå sitt forslag ut på høring i partiet. Så skal komiteen lage en innstilling til landsmøtet i Trondheim i slutten av mars. Der skal partiets nye program vedtas.