Mandag 19. september satte Trondheim kommune i gang storstilt giftbehandling av sju vann i Bymarka. Hovedformålet har vært å bli kvitt mort, og dermed hindre at arten kan spres videre til drikkevannskilden Jonsvatnet og andre vann i regionen. Vannene som er behandlet er Haukvatnet, Lianvatnet, Kyvatnet, Theisendammen, Baklidammen, Kobberdammen og Sølvskakkeltjønna. Alle vannene var ferdigbehandlet 22. september. Gjennom hele forrige uke jobbet ti personer fra tidlig morgen til kveld for å samle opp død fisk, forteller Terje Nøst i Trondheim kommune.

- Vi har i alt samlet opp rundt tre tonn fisk fra vannene til sammen. Bare fra Kyvantet og Lianvatnet er det samlet opp rundt 1200 kilo hvert vann, sier Nøst.

- Med en snittvekt på ti gram per mort, er det ganske mange individer. I tillegg finner vi en del gjedder i vannene.

Meldte fra om død fisk

Likevel, vannene er fortsatt ikke tomme for død fisk. Ingerid Angell-Petersen er nabo til Lianvatnet og sier hun så store mengder med død mort og gjedde på vannet torsdag. Hun tok kontakt med kommunen. Kay Arne Olsen fra Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA) var i dag på plass og plukket opp død fisk.

- Enormt store mengder fisk var det ikke, sier Olsen.

Det er spesielt i områdene inntil land, hvor det er siv og gress, at det er krevende å få ryddet det helt rent for den døde fisken.

- Vi rensket så godt som mulig frem til og med lørdag forrige uke, og det så rimelig greit ut da. Så har det kommet et ettersig av fisk som har vært i bunnområdene. Vi har prøvd å ta unna kontinuerlig, så godt det lar seg gjøre. Men det er klart det er utfordrende når det er snakk om anslagsvis en million mort som skal opp av vannet, sier Terje Nøst.

- Hva skjer med badevannet?

Nøst forteller at kommunen har prioritert områdene som er lett synlig for folk, der de kommer lett ned til vannet. Blant annet måtte de ta ekstra grep ved demningen ved Kyvatnet, hvor det var et voldsomt tilsig av død fisk. Der fjernet de også noe vegetasjon for å få tak i fisken.

Nabo Angell-Petersen klager også over skjemmende lukt, og lurer på hva som skjer med badevannet når fisken ligger på bunnen og råtner.

- Badevannet vil ikke ta skade av dette, vi føler oss trygge på at det ikke blir noe problem neste sommer, sier Nøst.

Både han og Olsen regner med at naturen og fuglene gjør jobben med å rense opp for det siste som er igjen av død fisk som ligger vanskelig tilgjengelig for hoven.

- Lite klager

- Rotenonbehandlingen er et omstridt tiltak – hvordan har publikum reagert?

- Vi har fått veldig lite klager på dødfisk og lukt. Vi har vært vare på hvordan publikum reagerer når de ser dødfisken og det har vært viktig for oss å være til stede mest mulig rundt vannene. Vi forventet at det ville komme et ettersig av fisk fra bunnområdene, men tror det er i ferd med å bremse nå, sier Nøst.

Naturforvalter Terje Nøst ved miljøenheten i Trondheim kommune. Foto: Frank Lervik
Mort i siv: Dette synet møtte Ingerid Angell-Petersen på tur rundt Lianvatnet i dag. Foto: Privat