Som ung Frp-er var Tord Lien en av de aller første som slo i Frp-bordet og fikk partiet med på at klimaendringene er menneskeskapte.

Når han nå, vel elleve år senere, går av som partiets første olje- og energiminister, ber han partiet holde tunga rett i munnen i klimaspørsmålet.

- Man er ingen venn av oljeindustrien ved å målbære «fjas og konspirasjonsteorier». Industrien tjener på at man har en seriøs og kunnskapsbasert tilnærming til klimaendringene, sier Tord Lien.

Stolt av Frp i regjering

Lien strekker på bena på, gliser bredt og strekker seg etter en IPA på Frps hovedvannhull i Oslo, Eilefs Landhandleri.

For halvannen time siden var han Frps første olje- og energiminister.

For en halv time siden ga han fra seg statsrådskontoret til sin etterfølger, Os-ordføreren Terje Søviknes.

For et kvarter siden ble han fulgt ut til fortauet og gitt en god avskjedsklem av sekretæren Anne Grete Nilsen.

- Jeg er utrolig stolt over at vi, først i Stortinget og så i regjering, har vist at det går an å ta vare på både verdiskapning, arbeidsplasser, velferd og klima på en god måte. At man kan løse klimautfordringene uten å ta livet av industrien, gjøre alle til syklister og legge distriktene døde, sier Lien.

Tror Hagen vil feile

Han mener dette har skjedd nettopp fordi man har lagt vitenskapelig og kunnskapsbasert tilnærming på bordet, og hatt som premiss for politikkutformingen at klimaendringene er menneskeskapt.

- Men nå samler veteranen Carl I. Hagen støtte for en annen strategi?

- Det gjør han. Det er en programprosess. Han kan må få mene hva han vil, men han vil ikke vinne frem i partiet.

- Man snakker om en ny bevegelse. Har du jobbet forgjeves i alle disse årene?

- Jeg har på ingen måte jobbet alene med dette. Og det er nettopp poenget mitt ved at klimaskeptikerne ikke vil vinne frem i partiet. Det er en stor gjeng i Frp som mener det er mulig å kombinere en offensiv klimapolitikk med å ta vare på og utnytte naturressursene våre på en god og effektiv måte, sier Lien.

Bestemt i september

Men nå er det slutt. For denne gang. Lien avtalte med partileder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg i september at han ville gå av som statsråd og reise hjem til Trondheim.

Han vil ikke svare på om han vil bistå i partikampen mot Hagen og hans klimaskeptikere inn mot landsmøtet og vedtakene om nytt partiprogram.

- Jeg må få komme meg hjem og tenke meg om nå. Det har vært et privilegium hver eneste dag å få drive med politikk og være statsråd. Det er bare å takke kona for alle disse årene. Vi får håpe hun og jentene ikke angrer når jeg slutter med ukependlingen, smiler Lien.

Det var noen som trodde han skulle ryke ut da det dro seg til med bråk rundt 24. konsesjonsrunde, der han ble beskyldt for å snikåpne fredede områder.

- For meg personlig var det jo selvfølgelig en politisk kostnad med dette. Men i den store sammenhengen betydde det lite. Jeg la meg om kvelden og tenkte at ingen har mistet livet og ingen har mistet jobben. At det ble litt varmt rundt mine ører, fikk stå sin prøve.

Da var det verre da Arbeiderpartiet bestemte seg for å elektrifisere hele Utsira fra dag én 16. mai 2014.

- Det var dramatisk. Det sto om tusenvis av arbeidsplasser. Det var dramatisk. Det sto om tusenvis av arbeidsplasser. Men det får vi snakke mer om senere.

- Du skal vel ikke skrive bok?

_ Nei, nei. I hvert fall ikke noen politiske memoarer. Men skulle det skjære seg med jobb eller karantene og alt det der, skal jeg skrive.

- ?

- Om vikinger.

Sier Lien. Og bestiller en IPA til. Kamerater, kolleger og journalister renner inn til Liens siste kveld i Oslobyen. Men nå er han verken politiker eller statsråd lenger. Bare Tord Lien.

Ordføreren tar over: Terje Søviknes overtar kontoret til Tord Lien. Foto: Kristin Svorte