I to år ble et barn undervist av en lærer som foreldrene mener bidro til angst og skolevegring.

Trondheim kommune har beklaget det de kaller uakseptabel oppførsel. Foreldre kaller det mobbing.

LES FORELDRENES HISTORIE: - Satt under pulten i panikkangst

LES KOMMUNENS BEKLAGELSE: Beklager uakseptabel oppførsel fra lærer

Er på saken

Trondheim kommunes internrapport viser fire formelle klager på denne læreren. Klagerne beskriver krenkelser som systematisk og over tid har gått utover enkeltelever.

Utdanningsforbundet er part i denne saken.

Læreren det gjelder og forbundet er i kontakt, og saken behandles i fagforeningen.

- Selve saken er under behandling, og den kan jeg ikke uttale meg om, sier leder i Utdanningsforbundet i Trondheim, Geir Røsvoll.

Ansvaret ligger hos skoleeier

Utdanningsforbundets hovedmål er todelt. På den ene siden skal de ivareta medlemmenes rettigheter og plikter i henhold til loven. På den andre siden bidra til å fremme god kvalitet i utdanninga på skolen.

- Vi skal garantere for at barn har det godt i skolen. Derfor forplikter alle lærere seg til en profesjonsetisk plattform. Når det er sagt, er det arbeidsgivers ansvar å ta tak dersom det er slik at noen ikke gjør jobben etter gode etiske standarder, sier Geir Røsvoll.

Det er altså skoleeier, kommunen, som har ansvaret for å følge opp.

- Ferdig med privatpraktiserende lærere

- For å forhindre slike saker, er det mye skolen og skoleledelsen kan gjøre. En ting er de kollektive prosessene. Privatpraktiserende lærere er vi ferdige med. I dag underviser man ikke alene foran klassen i et lukket rom. Lærerne jobber i team, og det er åpenhet i undervisningen.

Gjennomsiktigheten er viktig, men det samme er det skoleledelsen faktisk gjør.

- Hvis man skal ha god skoleledelse må man ha ressurser til det. I trondheimsskolen ser skoleledelse ut til å ha vært en salderingspost. Det har vært et klart mål om høy lærertetthet og mindre grupper, noe som er en riktig prioritering, men det brukes for lite midler på skoleledelse, sier leder i Utdanningsforbundet i Trondheim, Geir Røsvoll.

Han viser til at det i Trondheim i snitt er 174 elever på hvert administrative årsverk. I Stavanger er det 113 og i Bergen 122.