Torsdag 12. januar fortalte Adresseavisen at minst sju nordmenn fikk datautstyret sitt hacket av FBI mens de befant seg i hjemmene sine i Norge. Mennene hadde oppsøkt overgrepsbildenettstedet Playpen på det mørke nettet.

Opplysningene FBI hacket ut av pc-ene deres, ble overlevert til Kripos som identifiserte mennene. De ble deretter straffeforfulgt – uten at domstolen og deres forsvarere ble fortalt at de var utsatt for ulovlige metoder.

Lederen for forsvarergruppen i Advokatforeningen, Marius O. Dietrichsen, reagerer sterkt og vil ha en granskning for å finne ut hva som har skjedd.

- Politiet vet naturligvis hva som er lov og ikke lov her i landet. Så hvorfor dette ikke da ble opplyst, vet ikke jeg, men det må naturligvis granskes, sier Dietrichsen.

Dietrichsen presiserer at han uttaler seg på bakgrunn av informasjon fra Adresseavisen

- Barnelærdom

I Norge var politihacking, som kalles dataavlesing, en ulovlig metode da FBI hentet ut informasjonen fra norske pc-er. Utenlandske myndigheter har ikke anledning til å foreta inngrep på norsk jord. Det er heller ikke tillatt å bryte seg inn på pc-er for å hente ut informasjon.

Adresseavisen har funnet minst sju saker hvor IP-adresser som FBI har skaffet ved hacking, er det eneste mistankegrunnlaget. Kripos har ikke ønsket å svare på Adresseavisens spørsmål om hvorfor det ikke ble opplyst om hvordan materialet er anskaffet.

- Det er vanskelig å skulle akseptere at det er oversett datainnbrudd hos norske borgere i norske hjem. Jobber man med Tor-nettverket, så er det barnelærdom at IP-avlesing ikke er mulig uten å begå innbrudd. Jeg forutsetter at Kripos har datakyndighet hos medarbeidere som mottar informasjon om saker som omhandler teknologi, sier Dietrichsen.

- Kritikkverdig

Sakene med FBIs opplysninger inngår også i Norges to største etterforskninger av personer som oppsøker overgrepsbilder, Operasjon Dark Room i Bergen og Operasjon Duck i Trondheim.

-Dette med at bevis skal være lovlig ervervet er sentralt i både norsk og utenlandsk straffeprosess. Hvis Kripos har vært uvitende og ikke har sjekket, så må man gjennomgå rutinene i Kripos, sier advokat Torfinn Svanem, som forsvarer en av de siktede.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter har uttalt at det var kritikkverdig at det ikke ble opplyst om hvordan IP-beviset ble innhentet.

Advokat John Christian Elden opplyser til Adresseavisen at Kripos kan ha gjort seg skyldig i uforstand i tjenesten hvis det ikke ble gitt tilstrekkelig informasjon til forsvarere og domstol.

- Det vil høre under Spesialenheten å ta stilling til, sier Elden.

Spesialenheten for politisaker opplyser at det ikke er mottatt anmeldelser fra forsvarerne i sakene, eller andre:

- Opplysningene som fremkommer i Adresseavisen om hva som er oppgitt om IP-adresser, gir ikke Spesialenheten grunnlag til å starte etterforskning på eget initiativ, sier etterforskningsleder Per Martin Utkilen ved Spesialenhetens avdeling for Midt- og Nord-Norge.

Vil ikke kommentere

Da Adresseavisen ba Kripos om kommentar til den amerikanske hackingen og fraværet av opplysninger om den, svarte Reinert Møster Ottesen, leder for retts- og påtalenheten slik:

- Som internasjonalt kontaktpunkt for norsk politi mottar vi daglig informasjon fra utenlandske politimyndigheter, gjerne gjennom Europol og Interpol, om nordmenn som kan ha begått kriminelle handlinger. Vi tar utgangspunkt i at denne informasjonen er innhentet ved bruk av lovlige metoder i det landet den er innhentet.

- Det vil alltid være slik at noen land har kompetanse, kapasitet eller lovverk som muliggjør innhenting av bevis som andre ikke har mulighet til – men dette betyr ikke at vi er avskåret fra å benytte informasjonen vi mottar som grunnlag for straffeforfølgning, sier Ottesen.

Adresseavisen har senere lagt frem uttalelsene fra Dietrichsen, Svanem og Elden for Kripos.

- Vi har ikke noe ytterligere kommentar enn det vi allerede har gitt, opplyser Axel Wilhelm Due, som er kommunikasjonsrådgiver i Kripos.

Det Nasjonale Statsadvokatembetet i Oslo har påtalemessig overoppsyn med Kripos. Adresseavisen får opplyst at embetet ikke ønsker å kommentere saken.