Det ble anmeldt 139 voldtekter i Trøndelag i fjor. Det er en økning fra 72 voldtektsanmeldelser i 2015, viser tall fra Trøndelag politidistrikt.

- Det er det høyeste antallet anmeldelser vi har hatt. Det har vært mye debatt om temaet det siste året. Det kan ha ført til flere anmeldelser, sier etterforskningsleder John Ola Volden ved voldtektsteamet ved Trøndelag politidistrikt.

Frikjennelsen i Hemsedal-saken skapte mye debatt om temaet, og det ble blant annet holdt demonstrasjoner i flere byer.

Økning i overgrep på nett

Kripos ser at antallet anmeldte voldtekter etter at personer har møttes på nett eller via sosiale medier øker på landsbasis.

- Det er en økning i overgrep på nett, eller etter der man først møtes på nett, som på nettdating og Tinder, sier Grosberghaugen. Hun oppfordrer alle til å ta forholdsregler før man møter noen som man har kommet i kontakt med på nett, for eksempel si fra til noen andre om hvem man skal møte hvor.

Politiet i Trøndelag ser også at antallet voldtektsanmeldelser etter nettmøter øker.

- Dette er kanskje en naturlig utvikling når det blir mer normalt at personer møtes på disse arenaene, sier Volden.

- Føler at det har skjedd en urett

Det ble tatt ut syv voldtektstiltaler i Trøndelag i fjor. Nesten 48 prosent av voldtektene som er ferdig etterforsket er oppklart. Én av fire av voldtektsanmeldelsene er henlagt som intet straffbart forhold.

- Ofte føler noen i disse sakene at det har skjedd en urett, men det som skjedde faller ikke inn under straffelovens bestemmelser om voldtekt. Sex uten samtykke er ifølge loven ikke voldtekt. Man må ha skaffet seg seksuell omgang ved vold eller trusler, eller fornærmede må ha vært ute av stand til å motsette seg handlingen for at det skal ha skjedd en straffbar handling, sier Volden.

- Det er viktig at man anmelder slik at vi får etterforsket hva som har skjedd, fortsetter Volden.

Mange festrelaterte voldtekter

I mange av sakene som kommer inn til politiet i Trøndelag er det rus inne i bildet.

- Mange av hendelsene er fastrelatert, og skjer gjerne på fest eller etter byen, sier Volden.

Kripos har ennå ikke gått gjennom alle tallene for fjoråret, men de siste årene har mellom 40 til 50 prosent av de anmeldte voldtektene i Norge vært festrelaterte.

- Det er et veldig høyt antall av voldtektene som er festrelaterte. Vi ønsker å få ned antallet, sier leder for voldtektsseksjonen i Kripos, Ann Kristin Grosberghaugen.

Ofte unge mennesker

Kripos ser at det ofte er unge mennesker som er involvert i denne typen saker.

- Det er ofte unge mennesker som møtes på hjemmefester. De kjenner ofte hverandre fra før. Kanskje er de med på litt, men så opplever de at det går for langt. I slike saker er det sjelden at det er vitner. Det er ofte ord mot ord når det gjelder forklaringene, og det er ulik oppfatning av hva som skjedde, sier Grosberghaugen.

Det kan også komplisere etterforskningen at det ofte er rus inne i bildet på disse sakene.

- Det kan gjøre at man ikke helt husker hva som har skjedd og ikke kan bidra til forklaringen i like stor grad, sier Grosberghaugen.

Færre anmeldte overfallsvoldtekter

Antallet anmeldte overfallsvoldtekter i Norge har gått ned de siste årene. I 2015 var anmeldte overfallsvoldtekter det laveste Kripos har sett på mange år.

- Det har vært en utvikling i måten vi kan bruke DNA-bevis. Det gjør at sjansen er større for å bli tatt. Det kan ha en forebyggende effekt. Vi har også tatt noen serieforbrytere, som kan ha bidratt til at det blir færre saker, sier Grosberghaugen.

Overgrepsmottak

Han sier det er viktig at personer som kan ha blitt utsatt for en voldtekt oppsøker overgrepsmottaket.

- Vi registrerer at mange har vært på overgrepsmottaket før de kommer til oss for å anmelde saken. På overgrepsmottaket kan man få sikret spor, før man eventuelt anmelder senere. Det er viktig i tilfelle man bestemmer seg for å anmelde på et senere tidspunkt. Hvis fornærmede er i tvil om man ønsker å anmelde forholdet, så har vedkommende mulighet til å ha en gratis samtale med bistandsadvokat, sier Volden.