I løpet av de siste tre årene har Senterpartiets antall medlemmer økt med 2000, og i løpet av de første ukene i 2017 har 429 personer meldt seg inn i partiet. I tillegg har Senterungdommen fått rundt 100 nye medlemmer i år.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier det føles godt at pilene nå peker oppover.

– Jeg er sikker på at «kaffekopp-strategien» vår forklarer medlemsoppgangen nå. Vi i ledelsen bestemte oss for å komme oss ut og snakke med folk, verve folk og få nye ideer, sier Slagsvold Vedum til Aftenposten.

Elleve innmeldinger pr. dag

I snitt har elleve personer meldt seg inn i Senterpartiet eller Senterungdommen pr. dag siden nyttår.

Senterpartiet og Senterungdommen har nå til sammen 18 751 medlemmer.

På Aftenpostens måling i forrige uke fikk Senterpartiet nesten ti prosent.

Les også: Seks av ti mener Oslo har for mye makt

Distriktsopprør

Slagsvold Vedum tror flere saker som har dreid rundt sentraliseringspolitikk har vært positivt for Senterpartiet den siste tiden.

– Vi er tydelige på at vi vil beholde tjenester nær folk, ikke en ensidig sentralisering slik for eksempel en kommunesammenslåing vil føre til, sier Slagsvold Vedum.

Det svenske Centerpartiet gjør også et byks på meningsmålingene og ligger nå på nærmere 12 prosent. Ikke siden 1990-tallet har partiet hatt så stor oppslutning. Det viser det siste valgbarometeret fra SIFO, skriver NTB.

Les også: Vil flytte 200 statlige arbeidsplasser til Steinkjer

Får kritikk for populisme

Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo, skriver i en kronikk lørdag at Senterpartiet har fått mye kritikk for lettvint og populistisk retorikk.

Han trekker frem Senterpartiets klimapolitikk som et eksempel og skriver:

«Senterpartiets kuvending i klimapolitikken minner om den vi så i trettiårenes budsjettpolitikk.

I 1989 gikk partiet inn for en reduksjon av CO-utslipp på dramatiske 50 prosent innen år 2000. (...) Nå ligger partiet i klar bremseposisjon i klimapolitikken. Ledelsen har kommet til at økninger i bensin- og drivstoffavgifter ikke virker, bare belastes folk flest.»

Les også: Slik skal distriktene reddes

Uventet drahjelp

Tross kritikken er det liten tvil om at partiet de siste ukene har fått god drahjelp av saker som påvirker distriktene. Fredag fikk partiet et nytt, medlem, overraskende for mange. Vendela Kirsebom, tidligere supermodell og deltager i reality-programmet Kjendis-Farmen, meldte seg inn i partiet etter å ha fått en invitasjon.

Det var fylkesleder Aasa Gjestvang som under åpningen av fylkesårsmøtet i Elverum oppfordret Sp-lederen til å gi Kirsebom gratis medlemskap i partiet, ifølge Østlendingen.

Inviterer Kirsebom på kaffe

Kirsebom forteller til TV2 at hun gjerne vil gi sin støtte til bønder og dyr og matproduksjon i Norge.

Slagsvold Vedum har invitert Kirsebom på en kaffe og synes det er hyggelig å få henne som medlem i partiet.

– Vi er glad for å ha ulike personer med i partiet, som kan se ting fra ulike perspektiver. Alle er like viktige, og vi jobber bedre som et lag med ulike mennesker, sier Slagsvold Vedum.

Surfer på distriktsopprør

Professor og statsviter Frank Aarebrot tror Senterpartiet endelig kan surfe på en bølge av distriktsopprør igjen.

– Generelt er det liten sammenheng mellom medlemstall og valgresulteter. Men her tror jeg det faktisk er en sammenheng, sier Aarebrot.

– Trussel mot distriktene

Han mener Solberg-regjeringen har fått rollen som Brüssel hadde den gang det norske folk skulle stemme over medlemskap i EU.

– Det som nå har skjedd er at de to partiene på høyresiden står for strukturreformer uten noen støtte fra sentrum. Regjeringen er blitt en trussel mot distriktene. Lensmannskontorer blir lagt ned, kommuner blir slått sammen, og på toppen av det hele kom ulvesaken. Alt dette fremstiller Senterpartiet som distriktsfiendtlig, sier Aarebrot.

Sp er protestpartiet i 2017

Han tror ikke de nye medlemmene er bønder, men folk i distriktene som ikke føler seg hørt.

– Da Ap stemte for nedleggelse av sykehuset på Rjukan ved forrige kommunevalg, gikk skuffede Ap-velgere ikke til SV eller Rødt, men til Senterpartiet. Det var et tegn i tiden, som vi ser tydeligere nå.

– Senterpartiet er det store protestpartiet i 2017, sier Aarebrot.

– I det øyeblikket vi ikke har så mange innvandrere lenger, er ikke folk så opptatt av det. Frp er bundet av regjeringssamarbeidet og har mistet litt av brodden som protestparti, sier Aarebrot.

Regjeringen i panikk

At regjeringen har varslet utflytting av statlige arbeidsplasser til distriktene, tror ikke Aarebrot kan bøte på kommunesammenslåing og nedleggelser av tjenester i distriktene.

– Nå har regjeringen nærmest i panikk begynt å varsle utflytting av arbeidsplasser. Men hvis regjeringen durer i vei med reformene sine, vil ikke dette hjelpe.

– Hvis pengene som spares på å legge ned lensmannskontorer skulle gå til distriktene, ville regjeringen kanskje fått mer gehør. Nærpolitireform er et tåpelig navn på en reform som stenger distriktslensmannskontor, mener Aarebrot.

Om distriktsopprøret vil vare helt frem til valget i høst, er uvisst, mener Aarebrot.

– I politikk vet man aldri. Det er avhengig av hva som vil skje i nyhetsbildet, sier Aarebrot.