Dersom Fykse Tveit har takket ja til å være en av kandidatene, vil han være en soleklar favoritt. En teolog med et så internasjonalt og tverrkirkelig format, har aldri tidligere vært kandidat i et norsk bispevalg.

Fykse Tveit er øverste leder for verdens største økumeniske organisasjon med over 340 kirkesamfunn med omkring 550 millioner kristne i mer enn 120 land. Det store flertallet av protestantiske og ortodokse kirkesamfunn er medlem i KV.

Som internasjonal kirkeleder har Fykse Tveit en teologisk og kirkepolitisk tyngde som vil gjøre det nærmest umulig å komme utenom ham.

Nominasjonen av etterfølgeren til Tor Singsaas, som går av som biskop 1. september i år, inneholder fem navn.

Etter det Adresseavisen har grunn til å tro, har domprost Ragnhild Jepsen, Trondheim, prost Herborg Finseth, Strinda og professor Harald Hegstad, Menighetsfakultetet, takket ja til nominasjon.

Nils Åge Aune, prost Sør-Innherad og Dagfinn Thomassen, prost i Orkdal er to Nidarosprester som også er nevnt som mulige bispekandidater. Bare Jepsen, Fykse Tveit og Finseth ble foreslått flere ganger i den åpne runden som innledet nominasjonsprosessen.

Tapte knepent for Singsaas i 2008

Da Tor Singsaas ble ny biskop i Nidaros i 2008, tapte Fykse Tveit knepent for Singsaas i avstemningen i Kirkerådet. Av de 13 stemmeberettigede ga sju sin førstestemme til Singsaas (59), mens seks stemte på Fykse Tveit. I den lokale avstemningen ble Fykse Tveit nummer tre bak Singsaas og Berit Lånke.

Til forskjell fra 2008, er det denne gangen Kirkerådet som utnevner biskop.

Fykse Tveit ble valgt til generalsekretær i Kirkenes Verdensråd i 2009. Åremålet er forlenget til sommeren 2020, men han har formelt mulighet til å hoppe av fra jobben i Genève før den tid.

Innvendingen mot kandidaturet til generalsekretæren i KV er at han, sammenlignet med flere av de andre kandidatene, har få års prestetjeneste å vise til.

Han var feltprest ved Sessvollmoen i Akershus i 1987–88 og var sogneprest i Haram i Møre bispedømme i 1988–1991. Han har deretter vært tilknyttet blant annet Mellomkirkelig Råd i to perioder, senest som generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, en stilling han hadde til han tiltrådte som generalsekretær i KV høsten 2009.

Jepsen lokal favoritt

Ragnhild Jepsen (46) blir av mange sett på den som den store lokale favoritten. Hallingen, som har vært domprost siden november 2011, er kjent som en dyktig liturg og predikant. Hun er godt likt og blir satt stor pris på av et flertall av menigheten.

Før hun ble domprost, hadde hun vært i Domkirken tre år som kapellan og fem år som sogneprest.

Herborg Finnset, tidligere domprost i Tromsø og prost i Strinda, fikk tredje flest forslag i den åpne runden som innleder nominasjonsprosessen.

Finseth tapte i 2014 avstemningen om ny biskop i Nord-Hålogaland med en fattig stemme og er en sterk outsider til Jepsen og Fykse Tveit.

Nidaros bispedømmeråd startet nominasjonsprosessen under sitt møte 3. november 2016. Siden den gang har rådet arbeidet aktivt med å finne kandidater til stillingen. I en åpen runde kom det inn 38 forslag. Ragnhild Jepsen ble foreslått 13 ganger og Fykse Tveit elleve ganger. Ingen øvrige navn var foreslått mer enn fem ganger.

Etter nominasjonen i bispedømmerådet, overtar Kirkerådet ansvaret for den videre prosessen med avstemming og tilsetting.

Omfattende avstemning

I den videre avstemningen deltar prester og vigslede kateketer, diakoner og kantorer i offentlig kirkelig stilling i bispedømmet, menighetsrådene i bispedømmet, prostene i øvrige bispedømmer, teologiske professorer ved de teologiske fakultetene og rektorene ved de praktisk-teologiske seminarene.

Stemmefristen er 20. mars.

Etter denne avstemningen skal de tolv biskopene i Den norske kirke uttale seg om hvem av de tre kandidatene som har fått flest stemmer de ønsker som ny biskop i Nidaros. Biskopene skal begrunne sine uttalelser.

I mai gjennomfører bispedømmerådet intervjuer med de tre kandidatene som har fått flest stemmer, og avgir deretter sin innstilling.

Kirkerådet foretar utnevnelsen på sitt møte 12. – 14. juni. Kirkerådet kan velge fritt mellom de tre kandidatene.

Les også: Nidaros som norsk kirkesenter

Domprost Ragnhild Jepsen Foto: THERESE ALICE SANNE
Harald Hegstad, professor Menighetsfakultetet Foto: THERESE ALICE SANNE
Herborg Finseth, prost i Strinda Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix