Når statssekretær Bjørn Haugstad åpner NTNUs nybygg på Kalvskinnet i dag, skifter det samtidig navn fra Teknologibygget til Akrinn.

- Men hva betyr Akrinn?

- Akrinn er et gammelt stedsnavn for dette området på Kalvskinnet, forteller Nils Jørgen Moltubakk, leder for NTNUs navnekomité.

- Frem til midten av 1800-tallet var dette åkerland. Den tidligste bruken av navnet har vi funnet i kong Sverres saga. Området er flere steder omtalt som «åkeren».

Ingeniører ut – lærere inn

Når NTNU velger å ta spranget fra det moderne begrepet Teknologibygget til et norrønt navn, har det flere årsaker, ifølge Moltubakk. Den mest opplagte er at bygget ikke lenger skal være et teknologibygg. Mens byggearbeidene pågikk ble Høgskolen i Sør-Trøndelag fusjonert med NTNU. Følgen av det ble at ingeniørstudentene som skulle holde til i nybygget, i stedet skal flytte sammen med sivilingeniørutdanningen på Gløshaugen. Kanskje skjer det neste år.

Planen er at NTNUs lærerutdanning på Moholt skal flytte inn i Akrinn når ingeniørstudentene har forlatt stedet. Lærerutdanningen fra tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag på Rotoll er også på flyttefot. De skal inn i Sukkerhus-kvartalet, på andre siden av Sverres gate for Akrinn. Det betyr at all lærerutdanning ved NTNU blir samlet på Kalvskinnet.

Fruktbart sted

- Ordet «åker» gir assosiasjoner om et fruktbart sted som gir grøde til folk. Her skal det sås og høstes kunnskap. Navnet viser også tilbake til NTNUs virksomhet innen historie, arkeologi og kultur, forklarer Moltubakk.

Navnekomiteen har diskutert hvilken form av ordet åker de ville bruke. De valgte den bestemte formen av det norrøne ordet for å gjøre det så egenartet at det ikke forveksles med noe annet. Det er også en parallell i Gløshaugen-navnet. Gløs er det gammelnorske ordet for lys.

Navnebyttet gjelder bare nybygget og bygningen fra 1960-tallet som ble kalt Teknikeren. Disse to bygningskroppene er i dag koble

t sammen. Den samlede NTNU-virksomheten på Kalvskinnet med Vitenskapsmuseet, Gunnerusbiblioteket, Schøninghuset, Suhmhuset, Sukkerhus-kvartalet og bygget i Arkitekt Christies gate skal fortsatt hete Campus Kalvskinnet.

Mange nye navn

Går det som planlagt, står NTNU foran en gigantisk utbygging når Dragvoll skal forlates. Navnekomiteen er allerede i gang med å lage retningslinjer for nye bygningsnavn. Det ligger ikke an til at det blir rene fagnavn, slik mange av bygningene på Gløshaugen har. Valget av navnet Akrinn er ikke er et signal om at NTNU vil gå for norrøne navn fremover, ifølge Moltubakk.

- Vi ønsker fleksibilitet og mindre spesifikke navn. NTNU står foran en stor bygge- og flytteprosess. Det kommer til å skje flyttinger mellom bygg. En fremtidig campus må også være mer fleksibelt for å tilpasse seg nye behov. Med mindre det er bygg som er rendyrket for et fagfelt, for eksempel et laboratoriebygg, vil vi unngå fagnavn. I stedet vil vi gi byggene mer tematiske navn, og som gjenspeiler profilen og virksomheten til NTNU. Vi ønsker korte navn som folk føler seg hjemme med. Den praktiske siden er at navnene gir folk assosiasjoner og gjør det enkelt å finne frem på campus, sier Nils Jørgen Moltubakk.

- Betyr dette at navn som Gamle kjemi og Gamle elektro på Gløshaugen forsvinner?

- En del  kan bli endret, men de aller tidligste byggene vil nok beholde sine opprinnelige navn, sier Nils Jørgen Moltubakk.

Kjente navn

Navnekomiteen diskuterer også å bruke navn på fremstående personer som NTNU vil assosieres med.

Universitetet i Oslo har mange bygg kalt opp etter fremstående fagpersoner ved universitetet, og ved Universitetet i Bergen har den store sosiologen og statsviteren Stein Rokkan fått et bygg oppkalt etter seg.

Gamle fysikk på Gløshaugen er et av byggene som har navn etter faget som holder til i bygget. Foto: NTNU
Nils Jørgen Moltubakk leder komiteen som gir navn til bygg ved NTNU. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN