Flere nyhetsmedier meldte onsdag at Donald Trump vil trekke USA fra Parisavtalen, og siterte anonyme kilder i Det hvite hus. Så kom presidenten med en twittermelding: Han vil holde verden på pinebenken litt lenger, og kunngjøre sin beslutning om få dager.

Test for verdenssamfunnet

Bjørn Samset mener det vil være svært alvorlig hvis USA trekker seg ut.

- Parisavtalen er den viktigste avtalen vi har inngått. Den er et stort løft og krever at verdenssamfunnet spiller på lag. Avtalen er en test på om verdenssamfunnet kan opptre voksent. Jeg forventer at det politiske samfunnet sier at det ikke er akseptabelt å trekke seg ut. USA var en pådriver for å få til Parisavtalen, og presset mer motvillige land til å bli med. Derfor frykter jeg effekten en utmeldelse vil få på andre land, sier forskningsdirektøren.

Ingen fornuftig begrunnelse

Under arbeidet med avtalen la USA la stor vekt på at landene skal ha en troverdig rapportering av sine klimakutt. Samset frykter at det blir mindre trykke på det det hvis USA skulle forlate avtalen. Dette kan svekke effekten kraftig. Forskningsdirektøren mener Trump ikke har noen fornuftig begrunnelse.

Trumsp rådgiver Steve Bannon er en pådriver for å få USA ut av Parisavtalen. Foto: Scanpix

- Han sier han vil verne amerikansk kullindustri, men det er en industri som ikke er liv laga. Allerede nå er kullkraften utkonkurrert av gass. Barack Obama sto hardt på for å få i stand Parisavtalen. Det virker som Trump er mest ute etter å viske ut arven fra forgjengeren, slik han har vært oppsatt på å bli kvitt Obamacare. Dette er en symbolhandling, som setter enorme verdier på spill for fremtidige generasjoner i hele verden. Togradersmålet er vanskelig å nå. Nå ser det enda vanskeligere ut, hvis han gjør som han har lovet.

- Togradersmålet må nås

- Betyr en eventuell utmeldelse at vi ikke vil nå togradersmålet?

- Nei. Det kan vi ikke tillate. USA er nest størst på utslipp av klimagasser, men utslippene vil uansett gå ned. Den mektige energisektoren er inne i en stor omstilling fra fossil brensel til fornybar energi. USA kan ikke isolere seg fra den overgangen. Trump kan heller ikke stanse den enorme amerikanske industrimaskinen som kan tjene penger på en slik overgang.

Ved å melde seg ut, gir man fra seg initiativet til andre. Kina er det landet som slipper ut mest klimagasser, men er blitt en sterk pådriver for klimakutt. India er også på offensiven, og har blant annet en enda strengere politikk på overgang til elektriske biler enn Norge har.

Ivanka Trump skal være motstander av å forlate Parisavtalen. Foto: Scanpix

Håper på backlash

Togradersmålet er målsettingen om å hindre at den globale temperaturen i atmosfæren øker mer enn to grader i 2100, sammenlignet med temperaturen i 1850. Klimaforskerne mener at to grader kan være vippepunktet for dramatiske klimaendringer.

- Togradersmålet er riset bak speilet. Risikoen for voldsomme konsekvenser er så stor at det ikke er aktuelt å ikke klare togradersmålet.Vi må arbeide hardt nå, og 50-60 år fremover, for å klare det, sier Bjørn Samset.

Hvis Trump gjør alvor av sine trusler, håper Samset på en backlash-effekt, som får verden til å konkludere med at vi må gå ta enda kraftigere virkemidler i bruk for å bremse drivhuseffekten.

- Må komme med en plan

Trondheims varaordfører Hilde Opoku er for tiden i Ghana hvor hun blant annet jobber med oppfølging av Paris-avtalen.

- Dersom dette er riktig er det dramatisk for oss alle og svært udemokratisk. Landene som har ratifisert Paris-avtalen må nå støtte næringsliv og gode krefter i USA, som ønsker og er i stand til å gjennomføre klimatiltak. Når FNs generalforsamling møtes i New York i september må det være en plan på plass for felles skadebegrensning, skriver Opoku i en SMS til Adresseavisen onsdag kveld.