Fredag var det over. I en uke har opptil 2500 mennesker i Trondheim Spektrum hørt på foredrag av verdenseliten i vitenskap og tungvektere innen samfunnsliv og media.

- Mindblowing, kommer det kontant fra Koula Bouloukos, produsent i Discovery Channel, når hun skal oppsummere.

- Å høre disse folkene dele sin kunnskap og sine ideer er en gave. Det åpner vinduer til magiske verdener. Alle foredragsholderne snakker med energi, sier Bonloukos. Teamet hennes har også besøkt fagmiljøer ved NTNU og Sintef og blitt imponert over aktiviteten der.

Kule folk

En stor del av dem som hadde kjøpt festivalpass var unge mennesker. Monika Oftedal Voll angrer ikke på billetten.

- Det er stort å møte folk du har sett opp til hele livet. Jeg fikk snakke med nobelprisvinner Robert Wilson som oppdaget bakgrunnstrålingen i universet. Som privatlærer har jeg undervist mange barn om akkurat det han oppdaget. Fantastisk, sier Voll, som studerer geologi ved Universitetet i Oslo.

Max Hauge er fysikkstudent ved Universitetet i Tromsø.

- Du kan se dem på YouTube, men det er spesielt å sitte i salen med alle gigantene. Brian Green og Neil DeGrasse Tyson er kjempekule folk som snakker med energi. Og her kan du plutselig komme i prat med en nobelprisvinner. Det fine er at de har flere nivåer i foredragene slik at alle forstår noe, sier Hauge.

Glad Mr. Starmus

- Festivalen har vært fantastisk, sier en ikke helt upartisk, Garik Israelian, grunnlegger og sjef for Starmus.

- Det var en suksess å utvide festivalen med et byprogram og flere temaer på hovedprogrammet. Hver festival er et eksperiment og hver gang lærer vi av våre feil og blir sterkere.

Han er «ekstremt» fornøyd med NTNU, Trondheim kommune, sponsorene og May-Britt Moser og Edvard Moser, kunnskapsministeren og kronprinsparet.

- Nesten 100 prosent av talerne er fornøyd. Neste gang vil vi prøve å få tak i flere kvinner, ikke minst fra samfunnsvitenskapene. Da er det fint at vi har to år på oss.

- Og neste festival blir i Trondheim?

- Først må vi evaluere, se på medieomtalen, snakke med sponsorer og politikerne i byen.

På scenen i Spektrum i fredag sa Israelian at han hadde blitt forelsket i byen. Tidligere har han uttalt at han ser for seg tre festivaler i Trondheim, annethvert år.

Moser i innspurten

På avslutningsdagen fredag var Edvard Moser på hovedscenen med et foredrag om hvordan stedsansen virker. Det var han som foreslo for Israelian å legge festivalen til Trondheim.

- Responsen fra deltakerne er overveldende. De synes det er enormt bra. Jeg så entusiasmen i folk da jeg signerte bøker et par dager. Køen varte hele matpausen. Det er flott å se at lyset er tent i dem. De fleste er jo unge som har et karrierevalg foran seg. Sammenlignet med tidligere festivaler har Starmus fått et byprogram som er imponerende. Det er også tilbakemeldingene fra talerne på festivalen som har vært og møtt barn og unge.

Moser tror det viktigste er en langsiktig positiv effekt for NTNU og Trondheim.

- Dette når ut i verden, ikke bare i Europa, men i India og Kina, Japan og andre steder. Dette setter definitivt NTNU på kartet, men også Trondheim som en plass å reise til der det skjer interessante ting. Jeg tror også det festivalen skaper mer forståelse i befolkningen for at vitenskap er viktig å satse på. Vi må ta vare på demokratiet, og da kan slike festivaler trekke folk, bidra med kunnskap og stimulere til kritisk tenkning.

Moser ser svært gjerne at det blir en ny festival om to år i Trondheim.

- Bør noe gjøres annerledes da?

- Den ene lille hendelsen, og jeg mener den var liten, var den uheldige uttalelsen i panelet onsdag. Men den bidro til at vi fikk en nyttig diskusjon om ubalanse i vitenskapen. Det er et faktum at akademia er kjønnsubalansert tvers gjennom. Det er nesten umulig å lage en festival med 50/50 fordeling. Vi har jobbet enormt med å klare det, sier Moser.

Nordstjernen

NTNUs representant i Brussel, Massimo Busuoli, sparer heller ikke på godordene.

- Den siste uka har Trondheim vært den vitenskapelige hovedstaden i verden. Det er fantastisk. Jeg tror dette har stor effekt. Uten Starmus hadde vi neppe fått EUs kommisjonær for forskning til å komme til Trondheim. I en twittermelding kalte han Trondheim for «Nordstjernen av dyktighet».

Over 1000 presseoppslag

Litt over 100 norske og utenlandske journalister har vært på Starmus.

Det inkluderer medier som canadiske Discovery Channel, italienske Rai og La Repubblica, Russia Today, Wired i England, amerikanske VOX, bildebyrået Getty Images, Huffington Post, Nature og to journalister fra Yahoo News.

- De siste to ukene har vi hatt 800 medieoppslag, og forsiktig anslått 200 i forkant, inkludert CNN, Telegraph og fire oppslag på BBC. Etter Hawking-pressekonferansen i London var det godt over 150 oppslag. Dekningen har naturligvis vært størst i Norge, med USA og England på de neste plassene, sier Anne Sliper Midling, presseansvarlig fra NTNU for Starmus-festivalen.

Likte restaurantene

Hun har fått positive tilbakemeldinger fra de utenlandske journalistene.

- Det virker som de er veldig godt fornøyd med måten Starmus og byen har tatt imot dem. Bortsett fra episoden med Pissarides, virker det som folk er veldig fornøyd. Mange av utlendingene har forresten sagt at de er imponert over nivået på restaurantene i byen. Jeg tror festivalen har vært med på å sette NTNU, Trondheim og Norge på kartet, sier Midling.

Produsent Koula Bouloukos i Discovery Channel var overveldet over Starmus. Foto: Svein Inge Meland
Max Hauge og Monika Oftedahl Voll synes Starmushar vært en stor opplevelse.
Starmus-grunnlegger er svært fornøyd med festivalen.
Den japanske nobelprisvinneren Susumu Tonegawa var blant de siste på scenen. Foto: Sebastian S. Bjerkvik