- Det er vel ingen enkeltstående sak jeg har skrevet om i Fosna-Folket som jeg har fått så stor respons på, sier redaktør Alexander Killingberg. Til høsten håper han å finne nye spor etter det savnede flyet og Olaf Ottersbo. Foto: Fosna-Folket

Alexander Killingberg er redaktør i Fosna-Folket og ble kjent med forsvinningssaken til Olaf Ottersbo da han jobbet med en sak for Adresseavisen på Fosen for noen år siden.

- Jeg skrev sak om en gård på Lysvatnet, og fikk høre om hendelsen. Siden har den ligget i bakhodet. Jeg bestemte meg tidlig for at dersom jeg skulle gjøre noe med den, så skulle jeg gjøre det ordentlig, forteller han.

Dokumenter på avveie

I vår ble det tid og anledning til å presentere historien i en egen serie for Fosna-Folkets lesere.

- Vi har lest, undersøkt og gjort mye research. Vi måtte mase lenge for å få tak i dokumentene: i Avinor, Luftfartsverket, politiet og hos Flyhavarikommisjonen. Til slutt fikk vi også tak i etterforskningsdokumentene fra politiet, som viste seg å være arkivert på feil sted. Ved hjelp av disse fikk vi kjenneskap til vitneobservasjoner, og i tillegg har vi gått gjennom havarirapporten og intervjuet kompiser av Ottersbo. Han var en del av miljøet som drev med hobbyflyving på Ørlandet på denne tiden, forteller Killingberg.

Forsvant sporløst

Olaf Ottersbo var ørlending og gårdbruker. Han var 41 år gammel da han ble meldt savnet etter å ha tatt av på Ørland hovedflystasjon med sitt private Cessna 172, klokken 14.27 den 22. mai i 1977. Dette er den siste sikre observasjonen av ham.

Etter at mysteriet ble aktualisert av Killingberg og journalistkollega Erik Eikebrokk har mange ringt og meldt inn nye vitneobservasjoner.

- De gir oss ikke nye svar, men styrker en teori som allerede finnes. Vi tror at Olaf tok av nordover, og fløy innover Bjugnfjorden og Botngård. Den videre ruten er man usikker på, men en teori går ut på at han tok en runde over Fosen, før han fløy over Trondheimsfjorden og Agdenes.

Vitne så «noe»

Et sentralt vitne fra -77 er en dame på 57 år ved Mølnbukt i Agdenes. Hun forteller at hun så «noe» blått og hvitt som falt i sjøen. Hun reagerte på det hun så, men var veldig usikker på hva det faktisk var. Såpass usikker var hun, at hun heller ikke varslet politiet om det hun hadde sett.

- Dette ble tilfeldigvis kjent for politiet, og førte til at de tok avhør med henne to dager etter at Ottersbo forsvant.

Ut ifra forklaring kvinnen ga, kan Ottersbo ha styrtet i sjøen 300 meter fra land eller nærmere. Dersom det virkelig var her han styrtet, har vi en mulighet til å finne vrakrester. Hvis vi er heldige, sier Killingberg.

Druknet under dykking

Det ble dykket og gjort undersøkelser også for 40 år siden, men da en av dykkerne druknet ble søket innstilt.

- Den gang hadde de ikke ubåt, men vi har helt andre muligheter i dag. Norsk Havservice tok selv kontakt for å bidra til søk, og vi har også hatt kontakt med Institutt for marinteknikk ved NTNU, som også vurderer å bli med på et søk.

Instituttet har allerede undersøkt områder, som vi kan utelukke.

Sikksakk på fjorden

Trondheimsfjorden er 420 meter på sitt dypeste mellom Ørlandet og Agdenens.

- Vi skal kjøre sikksakk på fjorden for å skanne sjøbunnen. Det gir oss 3D-kart med gode detaljer, som vi senere kan undersøke nærmere. Finner vi noe interessant sender vi ned en ubåt for å ta bilder av disse detaljene, forteller Killingberg.

Tett kontakt med enken

- Enken etter Ottersbo har litt blandede følelser. Vi har snakket veldig mye med henne underveis, og selv om hun syns det er godt at historien blir fortalt og at vi søker etter mannen som forsvant, så er det nok også litt tøft for henne.

Alexander Killingberg er opptatt av historie, og synes det er spennende med mysterier og det man ikke vet svaret på. - Det er mange flystyrter, men her vet vi ikke hva som egentlig har skjedd. Det hadde vært fint å finne svar, sier redaktøren.

Dette er sakene om mysteriet som Fosna-Folket har publisert så langt: