- Jeg synes det er spesielt at tre fyllplasser på SFO koster oss mer enn det vi betalte i barnehagen. Det er tross alt slik at barna oppholder seg langt flere timer i barnehagen, sier Mariann Sandø Grimstad.

Savannah, Robin og Emil er nylig fylt 6 år og er skolestartere ved Ila skole.

Mariann Sandø Grimstad mener at det er rart å skulle betale mer for færre timer i SFO enn for full plass i barnehage for de tre seksåringene.

- Skolen anbefaler full plass til alle og man er jo tvunget til å ha SFO. Vi har ikke noe valg, denne gjengen kan ikke være hjemme alene etter skolen, sier mammaen.

- Men 8000 kroner i utgift på trillingene i barnepass er et drøyt innhogg i økonomien, sier pappa, Bernt Grimstad.

Bernt Grimstad velger å ha trillingene hjemme etter skolen annenhver uke og betaler halv plass.

Dette koster kommunal barnepass i Trondheim

Fra 1. januar 2017 koster en full plass i SFO 2691 kroner per måned.

Hvis barnet kun skal bruke plassen i inntil 12 timer per uke, koster det 1760 kroner per måned.

Det gis ingen søskenmoderasjon i SFO. Den ble fjernet sist skoleår.

En full plass (over 41 timer) i barnehage koster, til sammenligning, 2 730 kroner.

LESERINNLEGG: Må betale over 1000 kroner mer for noe vi egentlig ikke trenger

Det gis fortsatt søskenmoderasjon i barnehagen. For familier med mer enn ett barn i barnehage gis det søskenmoderasjon på 30 prosent for barn nummer 2 og 50 prosent fra og med barn nummer 3.

Ingen trilling-moderasjon

- Vi har vært i kontakt med kommunen om dette, for vi synes det er prinsipielt urimelig. Nå er det ikke mange som har trillinger, men mange har flere barn i barnehage- og småskolealder, sier Mariann Sandø Grimstad.

I dag er det slik at du kan søke om gratis kjernetid i SFO dersom familien har en samlet inntekt under 417 000 kroner. Eller om redusert betaling etter en vurdering av familiens totale økonomi.

- Vi kommer ikke i noen av de kategoriene og blir ikke møtt på noe, sier Mariann Sandø Grimstad.

Familien, som bor i Trolla, vil i starten klare seg med halv plass, siden arbeidssituasjonen til faren gjør at de kan være på SFO og hjemme annenhver uke.

- Men de har behov for fulltidsplass for å få nye venner og bli kjent. De mer enn andre, fordi andre barn ofte syns det er vanskelig å nærme seg trillingene på grunn av at de er så sammensveiset, sier moren.

Trillingene er attpåklatten som ble mer enn en. Emil, Savannah og Robin har to storesøsken på 10 og 18 år.

Kan være uheldig

Både Stavanger og Oslo har noe dyrere SFO-priser enn Trondheim. Og inntil i fjor var Trondheim en av få kommuner i landet som tilbød søskenmoderasjon i SFO og mellom SFO og barnehage. Siden dette ikke er lovpålagt, vedtok bystyret å fjerne tilbudet.

- Dersom det har ført til en nedgang i deltakelse, er det svært uheldig og noe vi bør ta tak i. SFO bør være et kvalitativt tilbud som åpner for både frilek og pedagogisk leksehjelp. Vi venter fortsatt på ny rammeplan for innhold i SFO og jeg gleder meg til den kommer på plass, sier Lucie K. Sunde-Eidem (V) i oppvekstkomiteen.

Etter at moderasjonen ble fjernet ble det ble innført inntektsbasert foreldrebetaling i barnehager og gratis kjernetid på SFO ved Saupstad, Kolstad og Lilleby.

- Det har vært en kjempesuksess, sier Sunde-Eidem.