Politimester Nils Kristan Moe (53) i Trøndelag politidistrikt har nettopp registrert at den tidligere polititoppen Eirik Jensen i Oslo politidistrikt er idømt lovens strengeste straff på 21 års fengsel for å ha gjort seg skyldig i hasjsmugling og korrupsjon.

I dommen fra Oslo tingrett er det i skjerpende retning lagt vekt på at 60-åringen hadde en ledende stilling i politiet. Retten mener saken kan svekke tilliten til norsk politi og finner ellers ingen formildende omstendighet. I likhet med Gjermund Cappelen som fikk 15 års fengsel, tok Jensen betenkningstid.

Nils Kristian Moe er klar på at dette er en dypt tragisk dag for norsk politi. Saken er svært alvorlig og trist for hele norsk politi. Selv har Moe aldri møtt den korrupsjonsdømte politimannen og kan heller ikke huske at han har hatt noen befatning med ham.

- Overrasket over at Eirik Jensen ble funnet skyldig og dømt til fengsel i 21 år?

- Det har vært en langvarig og grundig sak med svært alvorlige forhold. Retten har funnet begge skyldige og fulgt aktors påstand. Man må ta det forbehold at dommen ikke er endelig, den kan ankes.

Ingen god dag

- Er dette en sak som er blitt mye diskutert internt i politiet?

- Jeg har ikke diskutert den spesielt mye, men uansett er dette ingen god sak for norsk politi.

- Kunne eller burde Jensen ha vært stoppet på et tidligere tidspunkt?

- Det har jeg ingen mulighet for å kunne uttale meg om.

- Er regler og rutiner blitt endret internt i politiet som følge av denne saken?

- Regler og instrukser er blitt innskjerpet de senere årene, uavhengig av denne saken. Det vi har gjort i etterforskningen av en sak, skal kunne dokumenteres. Det har skjedd en utvikling som går på sikkerhet til informanter og forhindre ulovligheter. Vi må også ivareta sikkerheten til egne medarbeidere. Informantrollen står sentralt. Hvilken informasjon vi kan bruke i ettertid når etterforskningen er avsluttet.

Må opprettholde tilliten

- Vil Jensen-saken etter din mening kunne svekke tilliten til politiet?

- Det kan den, og det skriver jo også dommerne. Vi må gjøre alt vi kan for å opprettholde tilliten. Det beste vi kan gjøre, er å oppføre oss skikkelig så det ikke kommer straffesaker mot oss. Vi må skriftlig kunne dokumentere at alt vi gjør er innenfor lover og regler.

Politimesteren mener at det mest tillitsskapende politiet kan gjøre, er å ha gode rutiner for jobben som gjøres, ha gode kontrollrutiner, skriftlighet, være åpen for kritikk og ta kritikken på alvor.

- Har du grepet inn i saker du mener kan grense mot korrupsjon?

- Nei. Men vi har flere saker som går til Spesialenheten hvis det er mistanke om straffbare forhold begått i tjenesten. Imidlertid er det sjelden sakene munner ut i tiltale og straff. Disse sakene dreier seg som oftest om påstått vold og ikke akseptabel oppførsel. De fleste sakene har vært henlagt. I Norge har vi tradisjon for et hederlig politi.

Veldig spesiell sak

Moe legger til at saken mot Eirik Jensen er spesiell. Det er ikke slik norsk politi er. Jensen har tross alt vært tiltalt i den største hasjsaken i Norge med enorme proporsjoner.

- Den beste indremedisin er å ha gode kontrollrutiner og oppfølging av medarbeiderne. Det er nødvendig med skriftlighet og etterrettelighet på det vi gjør. Hvis noen i politiet tenker tanken på korrupsjon eller å begå andre straffbare forhold, skal de bli hindret så tidlig som mulig av gode kontrollrutiner så de ikke fristes.

- Er det noe fra Jensen-saken dere vil ta opp internt?

- Vi må se om det er ting vi må ta enda mer på alvor. Uansett må vi se på om det er læringspunkter fra saken vi kan ta med oss, sier politimester Nils Kristian Moe.