- Jo mer vi hører om denne saken, jo verre ser den dessverre ut til å bli, sa kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) da formannskapet nok en gang ble orientert om situasjonen i ressursteamet for gravide rusmisbrukere.

Denne gang svarte politikerne opp med å kreve at rådmannen legger frem en sak om ressursteamet til politisk behandling. Det skjedde til tross for at politikerne ble advart mot at de blandet seg inn i rådmannens oppgaver.

Dermed blir det en foreløpig stans i arbeidet med å legge ned det byomfattende tilbudet til gravide rusmisbrukere.

- Vi har flere ganger uttrykt bekymring for oppsplitting av ressursteamet. Jo flere som har sagt seg enig i det, desto mer sikre er vi blitt på at dette tilbudet bør være byomfattende, sa kommunalråd Elin Andreassen (Frp).

Bekymret: Kommunalråd Elin Andreassen (Frp) var en av mange i formannskapet som uttrykte bekymring for kommunens tilbud til gravide rusmisbrukere.

Arbeidskonflikt

Ressursteamet som ble etablert for 28 år siden er et tverrfaglig tilbud til gravide rusmisbrukere gjennom svangerskap og fødsel, i tillegg til at teamet følger opp familiene de første årene. De siste årene har imidlertid teamet vært preget av en vanskelig arbeidskonflikt, og siden januar har teamet stått uten jordmor. Nylig konkluderte fylkeslegen med at tilbudet til gravide rusmisbrukere i Trondheim er uforsvarlig, og bad kommunen rydde opp. Samtidig påpekte fylkeslegen at kravene til denne gruppen innebærer at det kan være behov for å samle tjenesten på ett sted.

Kommunaldirektør Camilla Trud Nereid varslet imidlertid i august at hun ønsker å omorganisere ressursteamet, og legge tilbudet til ut på helsestasjonene i bydelene. Dette holdt hun fast ved i tirsdagens formannskapsmøte:

- Den langvarige personalkonflikten og problemet med å løse den, har vist store svakheter ved dagens organisering av teamet. Rådmannen ønsker å styrke tilbudet til denne brukergruppen ved å legge helsestasjon for gravide rusmiddelavhengige til bydel for å sikre oppfølging av barn og familie i sitt lokalmiljøet, sa Nereid da hun orienterte formannskapet.

- Best i bydelene

Nereid sa at hun var overbevist om at kommunen med en desentralisering av tilbudet vil lykkes i å gi nødvendig og riktig støtte i oppfølgingen av disse barnefamiliene. Hun forsikret at spisskompetansen skal opprettholdes med kompetanseoverføring og kursing.

Stoppordre: Kommunaldirektør for oppvekst og utdanning, Camilla Trud Nereid, ønsker å legge ned det sentrale ressursteamet for gravide rusmisbrukere. Nå krever formannskapet en egen politisk sak slik at de kan ta stilling til den fremtidige organiseringen av teamet.

- Det overordnede målet er at flest mulig barn skal vokse opp med sine foreldre, og da må vi gi dem hele vårt tjenestetilbud, hele veien, påpekte Nereid som derfor mener det beste er å gi tilbudet i bydelene.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) påpekte at de så langt ikke har sett noen helsefaglig støtte for hvorfor tilbudet skal splittes opp. Hun stilte spørsmål ved om denne omorganiseringen ville kommet opp, hvis det ikke hadde vært for personkonflikten i teamet.

- Svaret er selvfølgelig nei. Som byomfattende tiltak har dette fungert i mange år, før vi kom opp i det som nå er en alvorlig situasjon. Dette er en situasjon vi ikke kan organisere oss ut av. Kommunen har ifølge fylkeslegen brutt kravet til forsvarlighet, og det må svares opp på en annen måte enn en omorganisering som vi ikke aner rekkevidden av. Vi har ingen garantier for at fagligheten blir ivaretatt, påpekte Skjøtskift. Hun ga uttrykk for bekymring for at kommunen kan ha begått urett mot folk som har varslet fra om forholdene.

Sårbar gruppe

Også kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) satt med en dårlig følelse rundt ressursteamet:

- Jeg er virkelig usikker på hva som er den klokeste måten å løse denne saken på. Mitt inntrykk er at kommunaldirektøren har valgt en omorganisering for å løse en sak om handler om vår arbeidsgiverrolle. Dette er ikke en omorganisering på brukernes behov, sa Lykke som sa han var lite happy med å splitte opp tilbudet.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Når beslutningstakere rundt bordet stort sett er enige om det aller meste, er det grunn til å stille spørsmål

Kommunalråd Sissel Trøndsdal (Ap) la også frem et forslag om en politisk behandling av saken:

- Dette er en alvorlig situasjon som oppstått for en svært sårbar gruppe i kommunen. Vi er fremdeles spørrende til hva som er riktig måte å organisere tilbudet på. Det er mye som er uklart, og den kan bare bli bedre belyst ved at vi får en sak som drøfter begge alternativene, sa Trønsdal.

- Innblanding av politikerne

Nereid svarte at det etter nærmere ti år med en uholdbar situasjon for ressursteamet, er på tide å gjøre noe. Hun sa at hun vanskelig kan se for seg at de konkrete personene i teamet kan gjenoppstå som et velfungerende team. Hun sa også at tunge fagmiljøer er inne for å sikre forsvarligheten når tjenesten skal omorganiseres.

Kommunaldirektør for økonomi og finans, Olaf Løberg, påpekte under debatten at formannskapet i denne saken sto i fare for å blande seg inn i det som er rådmannens ansvar og oppgaver, og signaliserte dermed at dette ikke var en politisk sak.

Lykke svarte opp det:

- Jeg er veldig klar over det, men her må vi legge stor vekt på hensynet til brukerne. Hvis store deler av fagmiljøet er bekymret for hvordan rådmannen har valgt å organisere tilbudet på, så er det en utfordring for oss som er ansvarlig for tjenesten, sa Lykke.

Dagens formannskapsmøte ble ledet av Ola Lund Renolen (MDG) som i Rita Otterviks fravær rykket opp som ordfører.