Isteden ønsker flertallet i arbeidsutvalget at politikerne skal ha lønn på lik linje med det fylkespolitikerne i Sør-Trøndelag har i dag.

Tommy Reinås (MDG) og forslagsstiller Torgeir Strøm (SV) var de to eneste som stemte for lavere godtgjørelse.

- Vi ønsket godtgjøring på nivå med det politikerne i Nord-Trøndelag har i dag, fremfor at man legger seg på høyeste nivå. Vi som politikere bør vise nøkternhet. Politikerlønn bør ikke skille seg fra andre folks lønninger, sier Strøm.

Behandles av fylkestinget

Godtgjørelsen for politikere skal behandles av fylkestinget i oktober. Etter alt å dømme vil vedtaket der være i tråd med innstillingen arbeidsutvalget nå har vedtatt. Den sier at fylkesordføreren skal ha 116 % av en stortingsrepresentants godtgjøring, fylkesvaraordfører skal ha 97 % av en stortingsrepresentants godtgjøring, mens andre folkevalgte på heltid: 89 % av en stortingsrepresentants godtgjøring.

I forslaget som ble nedstemt skulle fylkesvaraordføreren ha lønn tilsvarende en av stortingsrepresentants godtgjøring, fylkesvaraordføreren 93 % av dette og andre folkevalgte på fulltid 87 % av en stortingsrepresentants godtgjøring.

Stortingsrepresentantene har en årslønn på 906 928 kroner etter en lønnsøkning i fjor.

Ville kutte. Svs Torgeir Strøm (til v) og MDGs Tommy Reinås under AU-møtet på Hovde Gård på Brekstad.

-Vår argumentasjon er at nivået på en Stortingslønn er såpass høyt at vi ikke har hørt at noen synes stortingspolitikere tjener for lite. Sånn sett er ikke fylkesordførerjobben mer krevende enn det å sitte i landets øverste forsamling. Det er sunn fornuft at fylkesordførerens lønn bør ligge på samme nivå, ikke over, sier Mdgs Tommy Reinås

- Får et større område

Aps gruppeleder i arbeidsutvalget, Jan Inge Kaspersen, viser til at politikerne i det nye fylkestinget får større reiseavstander og en tøffere hverdag i det nye Trøndelag. Han sier nivået som er foreslått derfor er riktig.

- Det er også et viktig poeng at lønna nå er koblet til stortingslønn. Da slipper vi jevnlige runder der vi vedtar egen lønn, sier Kaspersen

Har justert ned lønna

Fylkesordfører Tore O. Sandvik, viser til at Nord- og Sør-Trøndelag ligger henholdsvis nederst og nest nederst i landet når det gjelder lønnsnivået til politikerne

- Når det gjelder fylkesordførerlønna så ble den faktisk justert ned i Sør-Trøndelag fra 118 til 116 prosent av lønna til en stortingsrepresentant. Det skjedde for to år siden, sier Sandvik.

Høyres Pål Sæther Eiden, som blir partiets gruppeleder i det nye fylkestinget, viser til at han i dag har godtgjørelse på det nivået som ble foreslått.

- Vi har vurdert det slik at det er et greit nivå som er foreslått for det nye Trøndelag. Derfor valgte vi å støtte det, sier han.

Sikrer Trondheim som politisk tyngdepunkt

Eiden var også den som på vegne av Høyre, Frp og Venstre, fremmet et forslag om å sementere Trondheim sterkere som politisk tyngdepunkt i den nye fylkeskommunen. I det opprinnelige reglementet sto det bare at fylkesordfører og fylkesvaraordfører skulle ha sine kontorplasser i Trondheim, I forslaget heter det at det skal tilbys arbeidsplasser og møterom for frikjøpte politikere samme sted.

- Administrasjonen er tydelig forankret i Steinkjer. Det har hele tiden vært intensjonen at Trondheim skal være det politiske tyngdepunktet, så dette er bare rimelig, sier Eiden.