Psoriasis er en kronisk og arvelig hudsykdom som rammer mellom to og fire prosent av befolkningen i Norge. Den typiske tilstanden er røde utslett som er dekt av hvitaktige, skjellende skorper.

Prøvde å skjule det

Emilie Bergmann (20) fra Trondheim fikk påvist psoriasis som 15-åring. Etter flere tunge år med fornektelse har hun nå erkjent at dette er noe hun må leve med resten av livet.

- Det startet med en tørr flekk på hånda. Da en hudlege kunne fortelle at det var psoriasis brydde jeg meg egentlig ikke så mye om det. Jeg synes bare det var veldig urettferdig at jeg skulle få noe som var så synlig på kroppen. Som alle i den alderen var jeg jo opptatt av utseende. Når flekkene etter hvert spredde seg prøvde jeg å skjule det med langermede gensere, forteller Emilie.

Dette er et lite utvalg av salver og kremer som Emilie bruker for å holde hudsykdommen under kontroll. Foto: Frank Lervik

- Er det smittsomt eller?

Det første året på videregående fikk hun tilsnakk av en lærer som mente hun forstyrret klassen når hun smurte utslettene hun hadde på armene.

- Da følte jeg meg veldig annerledes og fikk følelsen av at dette var en sykdom som blir sett ned på. Jeg har også fått stygge kommentarer fra medelever som har sett at jeg skaller av hud og flasser. Kommentarer som: – Er det smittsomt eller?, og – Æsj, slutt å spre død hud rundt deg!, er ikke spesielt morsomt å få slengt etter seg. Andre spør i fullt alvor om det er smittsomt, så det er mye uvitenhet blant folk, konstaterer 20-åringen.

Emilie drømmer om å kunne være med å utvikle spesialsminke for mennesker med psoriasis. Noe slikt finnes ikke i dag. Foto: Frank Lervik

- Vil at sykdommen skal bli tatt seriøst

I tillegg til studier jobber hun nå deltid som apotektekniker. Den jobben har bidratt til at hun nå i større grad aksepterer sin egen sykdom.

- Jeg har lært mye om sykdommen og sett at dette er noe veldig mange har. Det har gjort det enklere å takle. Men det er fortsatt vanskelig å slutte å ta spesielle hensyn. Jeg har for eksempel valgt å holde sykdommen skjult for den nye klassen min inntil nå. Når jeg velger å fortelle om dette i avisa er det for å informere folk om sykdommen slik at den blir tatt seriøst. Samtidig håper jeg det kan gjøre hverdagen enklere for oss som har psoriasis, sier Emilie.

«Hun med eksemen»

Unni Johanne Bredal har levd med psoriasis og dens følgesykdommer i 73 år. Hennes historie bekrefter at det er vanskelig å bryte ned fordommer rundt denne lidelsen.

- Jeg fikk jeg psoriasis over hele kroppen da jeg var tre år. Siden har jeg slitt med det, for man blir aldri helt frisk. Man kan ha perioder der man blir bedre, men man vet aldri når det bryter ut for fullt igjen.

Det er i hodebunnen og ved ørene psoriasisen til Unni Bredal er verst. Hun har også fått følgesykdommen artritt som har angrepet fingerleddene. Foto: Frank Lervik

Hun vokste opp i Steigen i Nordland og ble kalt «hun med eksemen».

- Det var fryktelig smertefullt og jeg kunne ikke rette ut leddene. Hvis jeg gjorde det blødde jeg overalt. Dessuten drysset jeg flass hele tida. På den tida fantes det få medikamenter som hjalp. Det som fantes var kløvervaselin og tjæresalve. Det luktet og klærne klistret seg til kroppen. Det var en vanskelig tid.

- Ble du mobbet?

- Jeg ble ikke direkte mobbet, men jeg kunne jo ikke være med på aktiviteter som de andre. Jeg lærte ikke å svømme før jeg var atten år, for eksempel. Løping var også uaktuelt. Så i ungdomsårene trakk jeg meg tilbake. Hud er jo så viktig i denne alderen. Jeg var jo full av blod og skjolder, så det var en vond periode. Andre tolket det som at jeg var overlegen fordi jeg ikke ville være med på ting. Men jeg prøvde bare å skjule sykdommen. Jeg fant trøst og tilfredsstillelse ved å lese mye. Jeg følte meg annerledes, det var følelsen jeg hadde den gang, forteller 75-åringen.

Mange følgesykdommer

I dag bruker hun fuktighetskrem for å holde psoriasisen i sjakk. I tillegg går hun på en mild cellegift som hjelper henne mot artritt, som er en av følgesykdommene til psoriasis.

- Kroppen går til angrep på leddene og spiser dem opp. Leddene på fingrene mine ser ut som røttene på et tre og jeg får ikke til å bøye dem. 30 prosent av oss med psoriasis får denne følgesykdommen, forteller Bredal.

Hjertefeil og depresjoner er også vanlige følgesykdommer til psoriasis.

- Jeg hadde depresjoner som barn og den gang var det ingen som visste at dette var en følgesykdom. Når jeg fant ut at dette hang sammen med hudsykdommen ble det lettere å hanskes med, sier Bredal.

- Leddene på fingrene mine ser ut som røttene på et tre, forteller Unni Johanne Bredal. Foto: Frank Lervik

Oppsøk hjelp

Bredal oppfordrer alle som har hudsykdommer om å komme seg ut og oppsøke informasjon og hjelp.

- Jeg tror mange sitter hjemme og sliter med slike sykdommer for seg selv. Psykisk stress og nervøsitet kan imidlertid gjøre sykdommen mye verre. Å melde seg inn i Psoriasis- og eksemforbundet er en god start som kan gjøre livet mye bedre for dem som sliter.

Søndag 29. oktober markeres den internasjonale psoriasisdagen. Du kan lese mer om psoriasis og eksem på nettsiden www.hudportalen.no.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Foto: Frank Lervik, Adresseavisen
Slik så psoriasisutslettene til Emilie Bergmann ut i mai i år. Foto: Anna Løvlund / Norsk fotofagskole, Adresseavisen
Slik så psoriasisutslettene til Emilie Bergmann ut i mai i år. Foto: Anna Løvlund / Norsk fotofagskole, Adresseavisen