For et knapt år siden bestemte politikerne i formannskapet at et fremtidig bydelsbasseng skal ligge på Rotvoll.

Dette var i strid med anbefalingen til rådmannen, som riktignok mente at Rotvoll var et godt alternativ, men likevel slo fast at Moholt studentby var best egnet.

Trondheim har fra før av bare Husebybadet på Saupstad, i tillegg til det store Pirbadet på Brattøra.

Les også: Trondheims nye nye svømmehall skal ligge på Rotvoll

Protesterer

Nå på torsdag skal bystyret i Trondheim behandle innbyggerinitiativet. Aksjonsgruppa har levert et forslag som er skrevet under av 411 personer, der de ber politikerne ta opp igjen saken og at Moholt-alternativet blir tatt inn på ny.

«En så viktig sak som plassering av nytt bydelsbasseng bør få en bred diskusjon og behandling i bystyret, og ikke bli avgjort i et lite forum som formannskapet. Avgjørelsen om at bydelsbasseng øst skulle legges til Rotvoll ble tatt raskt, og uten at befolkningen i øst var godt nok informert,» skriver de i forslaget.

De mener det var svært uventet at politikerne så bort ifra rådmannens innstilling om Moholt. «Avgjørelsen synes å være tatt på tynt grunnlag, og vi ønsker en ny vurdering,» avslutter aksjonsgruppen.

- Vi ble veldig overrasket og tatt på senga da Moholt plutselig var ute av bildet i fjor, sier Unni Eikeseth, som representerer foreldrearbeidsutvalget (FAU) på Åsvang skole.

Det er FAU-er ved ti skoler i Moholt-området som står bak aksjonsgruppa.

Les også: FAU-ledere misliker plassering av bydelsbasseng

SV fremmer forslag

Ottar Michelsen (SV) fremmer torsdag forslag om at rådmannen må legge frem en ny sak om nytt bydelsbasseng for bystyret. Den skal vurdere Moholt studentby og Rotvollområdet opp mot hverandre. Rådmannen må se på forventet befolkningsvekst i området frem mot 2030, og særlig belyse grunnskolens behov for svømmeanlegg, mener SV, som har med seg Ap, Sp, KrF, MDG og Venstre som medforslagsstillere.

- Det var dumt at formannskapet fattet det vedtaket vi fattet, helt uavhengig av om Moholt eller Rotvoll er best. Det er fordi formannskapet fattet et vedtak som ga veldig sterke føringer for hva bystyret skal bestemme. Fordelen nå er at bystyret får se på saken og at vi får en ny vurdering. Saken er prinsipiell og hører hjemme i bystyret, mener Michelsen, som sier SV har vært for Moholt hele tiden.

- I praksis betyr forslaget at bystyret om kort tid vil behandle lokaliseringen på nytt. Dette vil også være i tråd med det innbyggerinitiativet ønsker, sier Michelsen.

Les også: Derfor blir det best med basseng på Moholt

Glad aksjonsgruppe

Eikeseth fra aksjonsgruppa er fornøyd med forslaget.

- Det betyr at vi har klart å få Moholt-alternativet opp igjen. Vi er ti skoler som vil få gåavstand til et basseng på Moholt, og vi er mange tusen som bor i nærområdet, og som også fortjener et nærbasseng. Vi synes dessuten det er rart at politikerne har ignorert studentene, som gjerne vil ha anlegget til Moholt, sier Eikeseth.

Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen, som også er leder av kulturkomiteen, snur i saken.

- Jeg har stor respekt for det engasjement som har vært i saken og vil rett og slett snu til fordel for innbyggerforslaget. Trondheim har ikke råd til å miste muligheten til et nytt bydelsbasseng. Hvis Moholt-alternativet kan bli økonomisk mulig med hjelp utenfra, så er det positivt og fornuftig for byen.

NB: Byggekostnaden for et nytt basseng er tidligere estimert til 190 millioner kroner. Disse pengene er ikke satt av i økonomiplanen som rådmannen har lagt frem for de neste fire årene, noe som betyr at bassenget først kan bli en realitet en del år frem i tid.