Totalt vil Ap bruke 2,2 milliarder kroner mer på helsebudsjettet neste år. 12 milliarder mer i løpet av hele stortingsperioden.

Kjerkol viser til de stadige kuttene og effektiviseringskravene som har fått de ansatte ved St. Olavs hospital til å gå i fakkeltog og skrive sterke innlegg i media, fordi de mener det nå går ut over pasientsikkerheten. Kjerkol sier de stadige kuttene fører til at det brer seg mistillit.

- Regjeringen har sagt hva de vil bruke, og det Bent Høie har presentert er det strammeste budsjettet han har kommet med, sier hun.

1,4 milliarder til sykehusene

Mens regjeringen øker bevilgningene til helseforetakene med 1,6 milliarder kroner, har Ap i sitt alternative statsbudsjett tilført ytterligere 1,4 milliarder kroner det neste året. Penger som ifølge Kjerkol trengs for å ha mulighet til å ta i bruk ny medisin, ny teknologi, digitalisering og å heve kompetansen til de ansatte.

- Dette kunne vi gjort uten å bruke mer oljepenger. Vi ville tatt inn det gjennom litt mer formuesskatt, og litt mer skatt fra dem som tjener mest. Vi ville prioritert sykehusene og pasientene, vi støtter de ansatte i deres protest, sier Kjerkol.

LES OGSÅ INNLEGGET: Nå er det så dårlig stemning blant sykepleierne at det bruser i trærne ved St. Olav

SV vil også bruke mer

Også SV varsler i sitt alternative budsjett at de ville tilført helsebudsjettet mer penger. Totalt dreier det seg om 550 millioner kroner mer til helseforetakene, opplyser Nisrin El Morabit, som er vararepresentant for Lars Haltbrekken denne uken. Det vil utgjøre 79 millioner kroner mer for Helse-Midt Norge, i tillegg kommer 22 millioner kroner til IKT-effektivisering.

- Jeg er sykepleierstudent selv og vet hvor presset situasjonen er, sier El Morabit.

Øremerker til strålingssenter

I Aps alternative budsjett er 230 millioner kroner øremerket strålebehandlingssenter for kreftpasienter. Dermed gjenstår en økning på 1,1 milliarder til resten av Helse-Norge.

- I kroner ville dette betydd 165 millioner kroner til helseforetakene i Midt-Norge. Dersom fordelingen blir lik dagens betyr det 74 millioner kroner mer i året til St. Olav, sier Kjerkol.

På spørsmålet om hva hun synes er bra med regjeringens helsebudsjett, skryter Kjerkol av de ansatte ved sykehusene og peker på at ventelistene krymper.

Det er imidlertid svært lite som tyder på at AP får flertall for å få gjennom hele eller deler av sitt budsjett. Årsaken er ifølge Kjerkol at Venstre har trukket ned en halv milliard kroner i midler til sykehusene, mens KrF står på regjeringens linje.

- Det er viktig for oss å vise at vi har et alternativ, at Ap viser et budsjett vi kan styre landet etter.