Nordmøre tingrett frifant nylig daglig leder i båtselskapet Atlantic Strømøyvåg fra Frøya. Mannen var tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter at Kris Krastev døde på jobb som kamskjelldykker i 2014. Retten mente at kamskjellfangst faller utenfor arbeidsmiljøloven og frifant dermed mannen på juridisk grunnlag. Nå er de klart at statsadvokaten anker saken på lovanvendelse.

- Det er et grenseland mellom det som er «sjøfart, fangst og fiske» og det som faller inn under arbeidsmiljøloven. Vi mener tingretten har tatt feil her, sier Nogva.

Les også: - Hvis far døde fordi han gjorde en dårlig jobb, må han ta ansvar

Les også: Vil fengsle daglig leder i fem måneder

Sendes lagmannsretten

Statsadvokaten mener at arbeidstakerne ved båten var ansatt som dykkere. Derfor mener han at arbeidsmiljøloven gjelder.

Etter deres vurdering er virksomheten i Atlantic Strømøyvåg i kjerneområdet for hva som lovgiver har ment å regulere med arbeidsmiljøloven. De mener det også bør legges noe vekt på at selskapet helt fra oppstarten av har forholdt seg til Arbeidstilsynet som tilsynsmyndighet på området. Dermed har de også forholdt seg til arbeidsmiljøloven.

Dersom lagmannsretten, som tingretten, mener arbeidsmiljøloven faktisk ikke gjelder, anfører statsadvokaten at det har skjedd en saksbehandlingsfeil. De mener tingretten i så fall burde ha vurdert forholdene ut fra skipssikkerhetsloven.

Nå må Frostating lagmannsrett til stilling til om de skal se på saken. Dette pleier å ta noen uker. Dersom de skulle komme frem til at statsadvokaten har rett, blir dommen fra tingretten opphevet. Det er nemlig bare lovanvendelsen det ankes på.

- Det betyr i så fall en ny runde i tingretten, forklarer Nogva.

Les også: - Hvis dommen blir stående, er det mer eller mindre fritt frem

- Ikke forbauset

Olav Bowitz representerer den daglige lederen.

- Jeg har ikke snakket med min klient enda. Jeg er ikke forbauset over at saken ankes, dette er komplisert lovanvendelsesspørsmål, sier forsvarer Bowitz.

Arbeidstilsynet har politianmeldt aktører i næringa for brudd på arbeidsmiljøloven flere ganger, og politiet har gitt bøter etter tidligere dødsulykker, nettopp for brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet har tidligere sagt at de er uenig i dommen.

- Dommen er ikke rettskraftig og vi ønsker en anke med et annet utfall. Frem til det foreligger en rettskraftig dom, må vi foreta en løpende vurdering av hvordan vi skal håndtere dette i vår tilsynspraksis. Men siden dommen konkret gjelder en straffesak, vil den ikke utelukke at vi fører nye tilsyn, sa avdelingsdirektør Gry Singsaas for avdeling lov og regelverk.

Les alle sakene i reportasjeserien «Kamskjelldykkerne».