Det bor nå vel 193 000 innbyggere i landets tredje største by. Innen årsskiftet blir vi rundt 400 flere.

1. januar 2020 går Trondheim sammen med Klæbu kommune, som har om lag 6000 innbyggere. Det innebærer at allerede senest ved årsskiftet 2019/2020 har Trondheim 200 000 innbyggere.

Årsveksten i Trondheim i 2017 kan bli opp mot 3000 innbyggere, en økning på rundt 1,5 prosent fra i fjor. Tredje kvartal vokste Trondheim og Trondheimsregionen prosentvis mer i folketall enn Oslo, Bergen og Stavanger, som står på stedet hvil. Trondheim har et variert næringsliv og merker mindre til virkningene av oljenedturen enn særlig Stavanger.

Også regionen samlet er foran Oslo, Bergen og Stavanger. I Trondheimsregionen ble vi nesten 4000 flere, og samlet folketall er nå på 289 416. Både Trondheim og Trondheimsregionen opplever lavt fødselsoverskudd, men det blir mer enn oppveid av betydelig netto innflytting. Trondheims om lag 2000 i flytteoverskudd fordeler seg nesten likt på innflytting fra andre kommuner og innvandring fra utlandet.

Skaun vokser mest

Av enkeltkommunene har Skaun – nesten som vanlig – økt folketallet prosentvis mest med 2,0 prosent, til 8085 innbyggere. Gode kommunikasjoner, nærhet til arbeidsmarkedet i Trondheim og en ekspansiv boligbygging er viktige forklaringer. Enkelte kommuner har hatt nedgang i folketallet over en bestemt periode. Midtre Gauldal har 48 færre innbyggere enn for ett år siden, og det før hjørnestensbedriften Norsk Kylling flytter fabrikken ut av kommunen.

Tirsdag ga rådmannen formannskapet i Trondheim en orientering om befolkningsutvikling og boligbygging per november. Basert på erfaring fra tidligere år er det grunn til å tro at antall nye boliger i kommunen innen utgangen av året vil kunne passere 2000.

Ifølge rådgiver ved byplankontoret, Sveinung Eiksund, viser en oppdatering av boligfeltbasen at boligpotensialet er betydelig. 39 000 boliger er etter gjeldende reguleringsplaner enten igangsatt eller vedtatt bygd. Boligene kan i teorien gi rom for en befolkningsvekst på over 70 000 personer.

Har plass til fortetting

- Dette tilsvarer om lag forventet befolkningsvekst i Trondheim kommune frem mot 2050, gitt middels vekst. Med høy befolkningsvekst kan det tilsvare veksten til 2040, opplyser Eiksund.

I tillegg til de konkrete boligplanene kommer fremtidige muligheter for fortetting innenfor dagens bystruktur, som i fjor ble beregnet til 36 000 boliger.

- Det vil uansett ta mange år før disse 36 000 boligene eventuelt blir bygd. Det er opp til politikerne å bestemme hvor omfattende fortettingen skal bli. Men det er på det rene at i Trondheim bor folk mindre tett enn innbyggerne i hovedstaden, påpeker rådgiveren.

Trondheim har en liten og tett bykjerne. Det meste av byen består av småhusbebyggelse. Politikerne har vedtatt at boligbyggingen skal skje langs hovedkolletivnettet og nær lokale sentra. Spørsmålet er hvor tett det skal bygges og hvilke arealer som skal tas i bruk.

Mest mellomstore boliger

Som tidligere år er rundt halvparten av de nye boligene mellomstore (3- eller 4-roms). Det bygges relativt få store boliger med 5 rom eller mer. De siste årene er det bygd mange nye studentboliger, men så langt i år er det ikke registrert nye.

Hittil i år er det ferdigstilt flest nye boliger i skolekretsene Lilleby (355), Lade (198), Ranheim (131), Åsveien (110) og Kattem (103). Ser man bort fra de store studentboligprosjektene på Lerkendal, Voll og Moholt er det siden 2011 bygd flest boliger i skolekretsene Ranheim (1401), Lade (776), Strindheim (736) og Brundalen (648).

Rådmannen peker i orienteringen til formannskapet på at i store deler av Trondheim er det et betydelig potensial for boligbygging. De områdene som har hatt mye boligbygging, kan ventes å få det også i årene fremover. Det gjelder særlig områder i og nær sentrum, som Kalvskinnet, Lilleby, Lade og Strindheim i østlige bydeler og Heimdal og Tiller i sør.

De skolekretsene som har flest rammetillatelser for boliger som ennå ikke er tatt i bruk, er Lilleby (393), Brundalen (321), Ranheim (263), Lade (237), Strindheim (215) og Kattem (207).