Det var fredag at nestleder i Senterpartiet, og vara til bystyret i Trondheim, Ola Borten Moe, fyrte av en bredside mot Miljøpakken Adresseavisen. Han kalte det et offentlig kasino hvor det brukes offentlige penger uten fornuft eller kontroll.

Systemkritikk. Sps Ola Borten Moe sa Miljøpakken bruker offentlige midler uten kontroll, prioritering eller fornuft, og får motbør.

KrFs kommunalråd i Trondheim, Geirmund Lykke, er lettere oppgitt.

- Når en mann med en slik pondus bruker slike ord, bør han vite hva han snakker om. Det virker ikke som Ola gjør det i dette tilfellet, sier Lykke som stiller seg svært undrende til ordbruken til Borten Moe.

- Vi må forvente mer av en mann med pondus, sier KrFs Geirmund Lykke.

- Problembeskrivelsen er feil. Den følges av en analyse som er svak. Og dermed blir konklusjonen uforståelig.

- Sykkelekspress ikke Miljøpakken

Lykke oppfatter at Borten Moe kommer med to eksempler på det som er galt med Miljøpakken. Det ene er sykkelekspressveien, som har vært diskutert den siste uka.

- Dette har jo ikke med Miljøpakken å gjøre. Dette er Statens vegvesens eget prosjekt og kan derfor ikke være et eksempel på Miljøpakkens bruk av skattepenger. Her må Ola rett og slett ha misforstått.

Det andre eksempelet Borten Moe viser til er at Miljøpakken gir reiserådgivning.

- Han burde satt seg inn i hvor viktig denne rådgivningen er, ikke minst for bedriftsledere som blir oppfordret til å legge til rette for sine ansatte med innendørs oppbevaring av sykkel og garderobeforhold. Legger man til rette, øker sykkelbruken, det viser alle undersøkelser, sier Lykke og konkluderer selv:

- Med disse to dårlige eksemplene er det ikke rart Ola kommer forferdelig skjevt ut fra hoppet. Han ser jo også bort fra at alle prioriteringer i Miljøpakken både blir bystyrebehandlet og stortingsbehandlet og slett ikke skjer uten sterk politisk forankring. Dette er ingen etat løsrevet fra politikken, og Miljøpakken fungerer ikke som en slags Sareptas krukke.

- Men det har jo vært reist kritikk mot at standarden har vært for høy?

- Ja, til dels berettiget kritikk som jeg også har stilt meg bak. Men dette blir jo korrigert av politiske organer, noe som demonstrerer at systemet fungerer og ikke er løsrevet politisk kontroll.

- Tror det er populært

Lykke støttes av Venstres kommunalråd, Erling Moe.

- Ola snakker tull. Det er vi som politikere som prioriterer innenfor Miljøpakken. Jeg tror ikke Ola har greie på dette. Dessuten: Sp har ikke løfta en finger for å endre på hvordan dette fungerer. Sykkelekspressveien har for øvrig Miljøpakken ingenting med å gjøre. Ola blander ulike ting i en salig saus. Men han har selvfølgelig rett i at det er vanskelige beslutningsprosesser med flere nivåer involvert.

- Hvorfor tror du Ola Borten Moe sa det han sa?

- Fordi han a) ikke har god nok innsikt og b) tror at det er populært å si det, smiler Erling Moe.

- Ola snakker tull, sier Venstres Erling Moe.

- Sp har ikke løfta en finger

Høyres Ingrid Skjøtskift er enig med Ola Borten Moe i at pengebruken har vært for høy.

- Men Senterpartiet har ikke løfta en finger for å gjøre noe med det. Velkommen etter, bli med på sidestilte kollektivfelt, og vips, så har vi spart 100 millioner til, oppfordrer hun.

Frps Elin Marie Andreassen sier at Ola Borten Moe har rett i mye av det han sier.

Høyres Ingrid Skjøtskift (t.v) og Frps Elin Marie Andreassen lurer på hvor Senterpartiet har vært i diskusjonen om Miljøpakken. - Men når det gjelder sykkelekspressvei, bommer Ola Borten Moe, fastslår Andreassen.

- Problemet er at Frp stort sett er alene om å påpeke den hasardiøse pengebruken og faktisk prøve å gjøre noe med det. Vi vil gjerne invitere Senterpartiet til å stemme på våre forslag, slik at vi kan få slutt på at det alltid skal velges de dyreste løsningene i miljøpakkeprosjektene.

Også Andreassen påpeker at Borten Moe bommer når han trekker inn den mye omtalte sykkelekspressveien.

- Det er satt av penger i NTP (nasjonal transportplan) til sykkelekspressveger rundt de store byene. Det betyr at pengene er satt av til det, og om vi står med surfjes og hendene i fatle og sier nei takk til disse pengene, ja så havner de i en annen by, fastslår hun.

Lykke mener det aller verste er Borten Moes alternative løsning, som er at ett organ styrer midlene.

- Dette er et spleiselag mellom kommune-, fylke- og stat. Hvordan mener han kun ett organ skal bestemme? Skal alt overføres til staten? Eller skal staten overføre all myndighet til kommunen for sine midler? Det vil jo ikke skje. Miljøpakken har jo nettopp vist seg å være et verktøy for god samhandling. Samhandling er veldig krevende, men til tross for tre-fire pengesekker involvert, har dette vært en suksess. Derfor har andre kommet hit for å se hvordan vi driver Miljøpakken, et tegn på at så galt kan det da ikke være. Olas ordbruk mener jeg var både urimelig og usaklig.

LES OGSÅ kommentaren fra Harry Tiller: Nå må det peises på