Sammen med alle de andre fylkespolitikerne og innbudte gjester skålte de i boblevann under «gravølet» for Nord-Trøndelag fylkeskommune.

- Jeg føler en viss grad av vemod, medgir Anne Marit Mevassvik.

Trygg på avgjørelsen

Hun sto fremst i kampen for å slå sammen fylkene og måtte tåle hard kritikk for sin steile linje.

- Men jeg føler meg trygg på at vi tok en riktig avgjørelse. Jeg er spent, det blir utfordrende, og vi har mange store oppgaver foran oss. Jeg går til dette arbeidet med respekt, sier Mevassvik, som fra nyttår blir gruppeleder for Ap i Trøndelag. Det er maktposisjon hun akter å benytte seg av.

- Det blir spennende å jobbe i fellesskap for å utvikle hele regionen, understreker hun.

Det var under sin første tale som fylkesrådsleder for fire år siden at Mevassvik lanserte ideen om å slå sammen Trøndelagsfylkene.

- Jeg var veldig klar over at det ville bli kjempetøft. Men nå er Trøndelag en realitet.

Erkjente tapet

Nord-Trøndelag har vært selvstendig fylke i 214 år. Derfor var det en lang og rik historie som ble markert med en festmiddag i Steinkjer rådhus.

Tomas Iver Hallem (Sp) var en av de mest innbitte motstanderne av fylkesammenslåing, og ledet kampanjen Ja til folkeavstemning. Han bestemte seg fort for å jobbe for Trøndelag da slaget om sammenslåing var tapt.

- Etter at vi tapte avstemningen på Stiklestad i april 2016 måtte jeg gjøre en ny vurdering av hvordan jeg og Sp i Nord-Trøndelag skulle møte den nye virkeligheten. Vi måtte erkjenne at slaget var tapt. Min vurdering var at innbyggerne i Nord-Trøndelag og våre velgere hadde lite å tjene på at vi kastet kortene og inntok en passiv og negativ tilnærmingen til sammenslåingen når flertallet hadde bestemt en annen retning.

Hallem synes man har fått til et godt politisk klima, og at det er en positiv energi i organisasjonen og det politiske livet.

- Hvis vi gjør det riktig og spiller oss god er det muligheter, mener Hallem.

- Finnes ingen trylleformel

Mevassvik sier det nå blir viktig at Ap er offensiv.

- Vi må satse på å utvikle politikk for hele Trøndelag, for distriktene og den viktige byen vår Trondheim. Og det er opp til oss hvor sterke vi blir. Det er ingen ting som kommer av seg selv. Det finnes ingen trylleformel, men vi står sterkere sammen. Det er jeg overbevist om.

Mevassvik innrømmer at et var en tøff kamp å fronte en sammenslåing i Nord-Trøndelag, hvor motstanden var absolutt sterkest.

- Det var tøft, men sånn er politikk, men du må tørre å ta de mindre populære valgene. Det er det viktig at vi tar med oss inn i Trøndelag også; at vi som politikere kan ta standpunkt som nødvendigvis ikke er populære.

Mevassvik sier hun stadig møter på folk som er skuffet og lei seg for at det ble sånn. Det har hun respekt for.

- Er det noe du angrer på, noe du skulle ha gjort annerledes?

- Det er alltid noe man angrer på og skulle ha gjort annerledes. Men man lærer av alt man erfarer. Jeg skulle blant annet vært tydeligere og fått med meg flere på resonnementet mitt om hvorfor det var riktig å slå sammen fylkene. Det var ikke så åpenbart for alle. Dette handler om den politiske situasjonen, regjeringen vi har og sammensetningen på Stortinget. Jeg skulle rett og slett ha vært enda bedre til å forklare hvorfor det var så viktig.

Viktig å sikre NTE-verdier

Tomas Iver Hallem sier at når slaget først var tapt var det viktig å sikre at verdiene i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), som gjennom mange år bidro med flere hundre millioner i fylkeskassa, forble på nordtrønderske hender.

- Vi bidro også med politisk press til forhandlingene som ga en bedre balansert avtale med sørtrønderne enn fryktet. En Løsning ble at fylkesmannen og fylkesrådmannen ble plassert i Steinkjer. Nå er det viktig å bygge en politikk som skaper vekst og utvikling fra Leka i nord til Oppdal i sør, sier Hallem.

Mevassvik er veldig glad for at det i dag er en god tone mellom de som kjempet på ja og nei siden.

- De som var sterkest mot sammenslåingen aksepterte nederlaget og ga med en gang alt for å bygge det nye Trøndelag. Det har bidratt til en veldig god tone i det nye fylkestinget. Ap har en stor gruppe og vi skal bidra til å beholde den gode tonen mellom oss. Men vi må ikke bli så enige at vi ikke får de store debattene, understreker Anne Marit Mevassvik.

Anne Marit Mevassvik (Ap) og Tomas Iver Hallem (Sp) har begge tro på det nye storfylket. - Vi har mange utfordringer, men vi har tro på at prosjektet skal lykkes, sier de. Foto: Leif Arne Holme