Fortsatt i politiets søkelys: Fremtredende politikere både i Høyre og Venstre åpner nå for å la loven som forbyr kjøp av sex få leve videre. Det betyr at sexkunder også i fremtiden vil risikere reaksjoner fra politiet. Bildet er fra et spaningsoppdrag politiet gjennomførte i Trondheim for noen år siden. Foto: Dino Trto, Adresseavisen

- Når vi ser at loven virker, blir det feil å oppheve den. Det vil gi noen uheldige signal om vi velger å fjerne den, sier Yngve Brox til Adresseavisen.

Den profilerte høyrepolitikeren i Trondheim, har så langt vært veldig alene om å støtte loven som fra 2009 har gjort det forbudt for nordmenn å kjøpe sex. Men etter at Vista Analyse mandag leverte en rapport som konkluderer med at forbudet har hatt ønsket virkning, tror Brox at flere i Høyre vil snu i spørsmålet.

– Jeg tilhørte et pinlig lite mindretall i partiet den gang forbudet ble innført. Men jeg opplever at flere nå beveger seg i retning av å opprettholde loven, sier Brox.

Får støtte fra oslotopper

En av partifellene som har uttalt seg i samme retning som Brox, er Oslos ordfører Fabian Stang som i sin tid var motstander av å forby kjøp av sex.

- Jeg er blant dem som hadde håpet at vi på denne type områder ikke trengte en lov, men at det moralsk forkastelige i å bidra til menneskehandel ville stoppe kunden, uttalte Stang til Klassekampen i går.

Når rapporten til Vista Anlalyse konkluderer med at loven har ført til mindre prostitusjon i Norge, snur han altså.

- Jeg er redd for at man ved å oppheve loven vil sende et signal om at det er ok, sier Oslo-ordføreren.

Også Høyres byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, har uttalt at han nå ønsker å beholde forbudet.

Den ferske rapporten betyr nå at Høyre kommer til å behandle spørsmålet på nytt. Inn til videre er partiets vedtatte politikk at man vil fjerne forbudet.

Ny behandling

- Denne rapporten gir oss ny kunnskap på området, og da er det naturlig at vi tar en ny runde i partiet. Selv er jeg åpen for at dette kan gå begge veier, sier stortingsrepresentant Margunn Ebbesen, som representerer Høyre i justiskomiteen.

Om Høyre til slutt konkluderer med å gå inn for å fjerne loven, vil regjeringen fortsatt være avhengig av stemmene til Venstre for å sikre flertall. Også der har tvilen kommet til syne etter mandagens rapport.

- Jeg har hele tiden ment at vi skal beholde loven om den virker, og rapporten som kom denne uken tyder på at den gjør det, sier Venstres gruppeleder i Trondheim, Jon Gunnes.

Når Adresseavisen er han sammen med partiets sentralstyre som er samlet i Grimstad.

- Jeg opplever at ledelsen nå ser på dette med nye øyne. Men vi må vente til vi ser Stortingsmeldingen før vi endelig konkluderer, sier Gunnes.

Den er det Frps justisminister Anders Anundsen som skal skrive. Justisdepartementet kunne i går si noe om når den vil være klar.

Men i følge Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, bør ingen ligge våkne og vente på at regjeringen vil snu.

Tror loven lever videre

- Jeg ser ingen grunn til at vi skal endre syn, sier han.

Den konklusjonen deles imidlertid ikke av kommentator Jan Arild Snoen. Minerva-kommentatoren er en av dem som kjenner høyresiden i norsk politikk aller best.

- Denne siste rapporten vil styrke de gruppene i Venstre og Høyre som vil beholde loven. Dette fordi argumentene til de pragmatiske motstanderne er svekket. Jeg tror det er nok av dem til at det blir flertall for å opprettholde loven, sier Snoen.

- Hvordan tror du Frp vil reagere dersom det skjer?

- Dette er ikke en tung nok sak til at det blir noen splid. Partiet vil markere sin motstand, men la det bli med det, sier Snoen.